Her er de nye PC-ene du ikke får kjøpe

En ny generasjon enklere og billigere PC-er er forlengst lansert i USA, men her i Norge må vi vente.

En ny generasjon enklere og billigere PC-er er forlengst lansert i USA, men her i Norge må vi vente.

De store dataselskapene snakker mye om Internett, globalt marked og frihet til å bruke IT, enten du er på jobb, på hytta eller en sydhavsøy. Men virkeligheten er litt annerledes. Til tross for alt pratet, fortsetter mange leverandører å slippe sine produkter i USA lenge før de kommer til Europa og Norge.

I mange tilfeller er ikke forsinkelsene så viktige, men denne gangen gjelder det en ny generasjon enklere og mye billigere PCer. Både Compaq, Dell og IBM har lansert nye, mer kompakte maskiner der de blant annet har kuttet ut de gamle innstikkskortene som gjorde at PC-boksene ble så store.

I stedet bruker de nye maskinene USB-porter og andre løsninger for å koble til eksternt utstyr. Dette skal føre til billigere administrasjon og med mindre kasser samt rimligere frakt. De nye maskinene er både som erstatning for terminaler og for vanlige kontorbrukere/Internett-brukere som ikke skal spille eller drive med utvikling.
Les omd e nye billige maskinene fra Compaq, Dell og IBM:
IBM lanserer helt ny PC-generasjon
Dell lanserer Imac-klone
Compaq kopierer iMac med 6.000 kroners Ipac

Både på digi.no og etterhvert svært mange internasjonale Internett-sider og i datablader finner informasjon og annonser for de nye maskinene. For Compaq lanserte sin Ipaq-serie allerede i oktober i fjor. Dell viste frem sine nye WebPCer allerede i november, mens IBM har lansert en serie de kaller NetVista.


- Ipaq er egentlig tilgjengelig for salg her i Norge i slutten av april, men vi har foreløpig ikke fått på plass systemet for direktesalg. Men i løpet av juli kommer den, tipper produktjef Ivar Follestad i Compaq Norge da digi.no bad om en salgsdato.

Prisene viser at norske brukere har noe å vente på. Med en 500 Mhz Pentium II-prosessor og en 17 tommers skjerm vil Ipaq koster under 7000 kroner uten moms, forteller Ivar Follestad.

Dell var ikke tilgjengelig for kommentar vedrørende når WebPC kommer i salg i Norge, mens IBM Norge sier "i løpet av mai" om sine NetVista-maskiner.

Til toppen