Her er de påstått farlige skriverne

Her er rapporten og listen over skriverne som påstås å kunne føre til kreft. HP topper listen.

Her er de påstått farlige skriverne

Tidligere denne uken ble konklusjonene i en rapport fra et australsk universitet kjent: En rekke skrivere, primært fra HP, slipper ut så mye partikler at de i den ytterste konsekvens gi kreft. Å sitte inntil de verste modellene er som å være passiv røyker, påstår forskere fra Queensland University of Technology i Australia.

    Les også:

Og forskerne får støtte fra det svenske Arbetsmiljöverket, skriver idg.se. Heller ikke produsenten selv, HP, avfeier problemstillingen, til tross for at amerikanske selskaper pleier å være ytterst forsiktige i å medgi problemer.

Nå er rapporten sluppet og kan leses i sin helhet på nettet. Her finner du den.

Og her er listen over skriverne som påstås å være farlige:

Høye utslipp:

Fra HP: HP Color LaserJet 4650dn, Laserjet 5550dtn, LaserJet 8550N, LaserJet 1320N, LaserJet 1320n, LaserJet 2420dn HP LaserJet 4200dtna, LaserJet 4250n, LaserJet 4250n, LaserJet 5, LaserJet 8000DN, LaserJet 8150N

Toshiba Studio

HP LaserJet 1020 og HP LaserJet 4200dtn gir mellomhøye utslipp, i følge forskerne ved Queensland University of Technology.

Påstandene om annet type utstyr som mobiletelefoner og WLAN-utstyr har bølget frem og tilbake i mange år, men påstandene om partikkel-utslipp fra skrivere er helt ny.

Svenske arbeidsmiljø-forskning er verdenskjent for å ha ledet ann kampen mot blant annet skjermstråling på 90-tallet og fikk presset fram internasjonale standarder.

Nå påpeker Arbetsmiljöverket at de lenge har ment at skrivere er farlige og har rådet at de bør plasseres i egne rom.

digi.no tok kontakt med skriver-ansvarlig i HP Norge, Geir Erik Lian. Han forteller at HP arbeider med saken og at man tar problemstillingen alvorlig. HP påpeker selv at det tidligere ble oppdaget at laser-skrivere slipper ut ozon, hvilket ble løst med innføringen av filtere. Lian forteller at HP jobber med å få tak i den fulle rapporten og vil så kunne svare på spørsmål.

Også i Danmark forteller HP at de tar problemet alvorlig.

Det kan ikke bortforklares at dette ser ut til å være en udfordring, sier HPs danske pressesjef Henrik Kirkeskov til comon.dk.

Samtidig lover Britt Gottfridsson, overingeniør hos Arbetsmiljöverket, at man nå skal starte egen forskning på partikkel-utslipp fra skrivere.

Men Hans Wendschlag, miljøsjef hos HP Sverige, forteller til idg.se at HP har målt utslipp fra sine skrivere i 20 år og mener at selv om det kommer ut partikler, er konsentrasjonene ekstremt små.

Les mer om: