TELEKOM

Her er den første Android-mobilen

Googles første mobil ble avduket av T-Mobile i dag. Det er en HTC med med berøringsskjerm og QWERTY-tastatur.

T-Mobile G1 med utskyvbart tastatur
T-Mobile G1 med utskyvbart tastatur
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2008 - 18:57

Mobilselskapet T-Mobile avduket som ventet mobiltelefoner G1 i USA i dag. Dette skal bli verdens første kommersielt tilgjengelige mobiltelefon basert på Googles Android-plattform. Mobilen er laget av taiwanske HTC.

G1 vil i USA koste 179 dollar og er bundet til et toårs abonnement for tale- og datatrafikk. Den vil først bli tilgjengelig i utvalgte butikker og nettbutikker den 22. oktober.

G1, HTC Dream, som mobilen også vil selges som, har ikke spesielt imponerende maskinvare, sammenlignet med andre mobiler som allerede finnes på markedet, også flere fra HTC.

G1 har riktignok 3,2 tommers berøringsskjerm med oppløsning på 320 x 480 piksler og fullt QWERTY-tastatur som kan felles inn under skjermen, men støtte for WLAN, 1 gigabyte lagringsplass på et microSD flashminnekort, 3,2 megapiksler kamera med automfokus, bevegelsessensor og GPS er ikke lenger nok til å skape de store overskriftene.

Det er likevel to ting mobilen har på maskinvaresiden, som ikke er vanlig.

Den har støtte for opplastingsteknologien HSUPA, som sammen med HSDPA (Turbo-3G) skal gi opp- og nedlastingshastigheter på opptil henholdsvis 2,0 og 7,2 megabits per sekund.

Den andre funksjonen er et innebygd kompass. Kombinert med for eksempel Street View-funksjonen i Google Maps skal dette sørge for at man kan se nøyaktig det samme på skjermen som det man ser i gatene man beveger seg i. For de gatene hvor Google tilbyr Street View, riktignok, men det er et voksende antall.

T-Mobile G1 gir rask tilgang til Google-tjenester
T-Mobile G1 gir rask tilgang til Google-tjenester

Men nå er det nok ikke først og fremst maskinvaren som skal gjøre G1 interessant. Mobilen er den første mobilen til å ta i bruk Android, en programvareplattform Google har til hensikt å gjøre til åpen kildekode. Mobilen er tett integrert med Googles nettløsninger og klientprogramvare og har en egen søkeknapp på tastaturet.

Om Android er komplett nok for å markere seg i dagens marked, kan diskuteres. En representant for Google sa under lanseringen av G1 at man nå tilbyr kroppen, men at i alle fall armer og ben fortsatt gjenstår. Forhåpentligvis gjøres også dette etter hvert tilgjengelig for dem som nå planlegger å kjøpe G1.

Den skal også inkludere programvare for å lese PDF- og Word-dokumenter. Den har støtte for Gmail-basert e-post, samt POP og IMAP, men støtte for Exchange vil trolig måtte tilbys fra en tredjepart.

G1 er også den første mobilen som gis tilgang til Android Market, hvor det tilbys programvare og mediefiler, enten gratis eller mot betaling.

Nettleseren som følger med, er ikke Chrome, som enkelte har antydet, men en nær slektning som også er basert på Webkit-motoren.

Det skal også følge med et eget program som skal gi enklere tilgang til den DRM-frie musikknedlastingstjenesten Amazon MP3. Mobilen støtter også filformater som AAC, AAC+, AMR-NB, MIDI, WMA og WMV.

Storbritannia er det første europeiske landet hvor G1 vil komme i salg. Dette skal skje i november. Deretter følger i første kvartal av 2009 andre land hvor T-Mobile tilbyr mobiltjenester, inkludert Tyskland, Østerrike, Tsjekkia og Nederland.

HTC presenterer mobilen på selskapets eget nettsted, men oppgir ikke informasjon om når selskapet eventuelt vil tilby mobilen med sitt eget varemerke.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.