Her er den første Ubuntu-mobilen

Satser på nytt alternativ til apper.

Her er den første Ubuntu-mobilen
Den første smartmobilen med Ubuntu som operativsystem, BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition, kommer trolig i salg denne uken. Bilde: BQ

Ubuntu-sponsoren Canonical kunngjorde rett før helgen at den første smartmobilen med Ubuntu som operativsystem vil komme i salg i løpet av få dager. Det dreier seg om en enhet fra spanske BQ som har fått navnet Aquaris E4.5 Ubuntu Edition.

Allerede i oktober 2011 ble det kjent at Ubuntu-prosjektet planla å tilpasse det Linux-baserte operativsystemet til smartmobiler. Planen den gang var at slik støtte skulle være klar i april 2014. Men allerede i oktober 2013 var en stabil Ubuntu-utgave for smartmobiler klar.

Flere ganger ble det opplyst at de første enhetene ville komme i 2014.

Den tidsfristen greide man ikke helt. Til gjengjeld kommer altså den første mobilen i salg kun dager etter at den ble avduket. Foreløpig ser det ut til å være ganske begrenset tilgjengelighet, for telefonen vil kun selges i Europa, direkte fra nettstedet til BQ under det som omtales som en serie med «Flash Sales» på tidspunkter som vil bli kunngjort av Ubuntu og BQ på Twitter, Facebook og Google+ fra og med denne uken.

Scopes

Brukergrensesnittet til Ubuntu på denne enheten skal være preget av at funksjonalitet kan hentes fram ved hjelp av berøringer i ytterkantene av skjermen. En annen sentral del er Scopes.

Ifølge Canonical er Scopes en nyskapning av det mobile brukergrensesnittet. Det skal tilby en ny, rask og visuell måte å få tilgang til de digitale tjenestene som er viktigst for brukeren direkte fra hjemmeskjermen. Dette inkluderer slikt som musikk, sosiale medier, web, lokale tjenester, fotografier og annet.

– Den rike og ikke-fragmenterte opplevelsen som leveres av Ubuntu Scopes er en helt annen verden enn det å begrave innhold og tjenester inne i ulike apper i en rutenett med ikoner, skriver Canonical.

Utvikling

Alle typer innhold skal kunne presenteres via Scopes, som skal tilby utviklere en enkel måte å integrere sitt innhold i brukeropplevelsen på enheten. Man kan opprette nye Scopes ved hjelp av et verktøysett som skal være mye enklere å ta i bruk enn utviklingsverktøy for tradisjonelle apper.

Det betyr dog ikke at Ubuntu-systemet ikke støtter apper. Både HTML-baserte og systemspesifikke apper støttes. Offisielle apper som Facebook, Twitter, eBay, Amazon, Cut The Rope og Timeout skal ifølge ZDNet være tilgjengelig fra starten, i tillegg til tredjepartsapper for blant annet Dropbox og Spotify.

Enkel

Aquaris E4.5 Ubuntu Edition skal selges for 170 euro, det samme som Android-utgaven av den samme enheten.

Som prisen forteller, dreier det seg på ingen måte om noen toppmodell. Den 4,5 tommer store skjermen har qHD-oppløsning (540x960), enheten har bare 8 gigabyte intern lagringsplass (hvorav 5,5 gigabyte er tilgjengelig for brukerne), men til gjengjeld støtter den SD-kort på opptil 32 gigabyte.

Systembrikken er levert av MediaTek. Den inkluderer en firekjernet Cortex-A7-prosessor, klokket til maksimalt 1,3 GHz, som har tilgang til 1 gigabyte med RAM.

Potensial

Det er lite ved denne mobilen som vil bidra til å gjøre den til en salgsvinner i for eksempel Norge. Men i hjemmemarkedet Spania, hvor økonomien er betydelig svakere, er det et større marked for billigere modeller. Spørsmålet er om andre enn spesielt interesserte vil velge en Ubuntu-enhet framfor en mobil i samme prisklasse med Android eller Windows Phone.