KARRIERE

Her er den nye Difi-direktøren

Ingen politisk bakgrunn, men erfaring fra både næringsliv og offentlig sektor. IKT-bransjen er positiv til valget, men krever raske resultater.

19. feb. 2016 - 13:39

(Oppdatert med kommentarer fra Abelia.)

REGJERINGSKVARTALET (digi.no): Kongen i statsråd har i dag utnevnt ny toppleder i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Steffen Sutorius (45) blir ny direktør for IT-direktoratet. Han har ingen partipolitisk bakgrunn, er utdannet siviløkonom og kommer fra konsulentselskapet Metier.

Etterfølgeren til Ingelin Killengreen ble klokken 12.30 presentert på en pressekonferanse hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet, etatens eier.

Sutorius er i dag leder for konseptvalg og forretningsplaner i konsulentavdelingen i Metier. Et arbeid hvor blant annet strategi, og prosjektering av store offentlige prosjekter inngår, gjennom en rammeavtale med Finansdepartementet.

– En av hans styrker er at han også har erfaring fra privat næringsliv. Jeg tror det er viktig i den nye jobben. I tillegg har Steffen hatt viktige lederroller i Statens pensjonskasse, ikke minst med gjennomføring av et av de største og mest suksessrike digitaliseringsprosjektene der. Det er god ballast, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Sutorius er tidligere direktør for forsikrings- og produktområdet i Statens pensjonskasse. Der ledet han arbeidet med innføring av ny teknisk plattform og nye systemløsninger som følge av pensjonsreformen. Perform-prosjektet til vel 1 milliard kroner var komplisert og regnes i stor grad som et vellykket statlig IKT-prosjekt.

Spydspissen

Det har vært knyttet stor spenning til hvem Sanner ville velge til den viktige jobben som toppleder for IT-direktoratet. Stillingen er et seksårig åremål i første omgang. Hovedpersonen gleder seg til å begynne.

– Å få lede Difi er en av de mest meningsfulle jobber jeg kan tenke meg i offentlig sektor. Difi skal være en spydspiss for omstilling i offentlig sektor. Det var veldig gledelig og motiverende å få beskjed om å ta den jobben, sier Sutorius.

Han ga klart uttrykk for at statsråden har sørget for å gi ham og Difi en veldig tydelig rolle og mandat. Han mener også at han selv har fått nødvendig handlingsrom til å få være med å forme IT-direktoratet fremover.

Statsråd (fra v.) Jan Tore Sanner sier at Sutorius vil gi tyngde til Difis arbeid med å digitalisere offentlig sektor. Bilde: Marius Jørgenrud
– Absolutt. Jeg er veldig glad for at Sanner går så tydelig ut og sier at vi skal være statens spydspiss. Samtidig er det viktig at vi er realitetsorienterte og samarbeider godt med de andre aktørene.

Fredes i maks 100 dager

IKT-Norges administrerende direktør Heidi Austlid gir uttrykk for at hun er fornøyd med valget av ny Difi-direktør. Dermed slipper hun også å miste sin egen sjeføkonom og kollega Roger Schjerva, som søkte på stillingen, men altså ikke nådde opp.

– Jeg er veldig glad for å få beholde Roger. Det kan jeg si. Jeg ønsker Sutorius lykke til og ønsker meg et tett og godt samarbeid. Håper han har muskler nok til å ta opp kampen om samarbeidet mellom de ulike etatene. At de nå klarer å flytte digitaliseringsarbeidet noen mil fremover, og ikke museskritt som fram til nå. Vi trenger et sterkt Difi, sier Austlid til digi.no.

Hun krever raske resultater av den nye toppbyråkraten.

– Difi har ikke vist seg som den sterkeste gutten i klassen til nå. Det ser vi blant annet ved at vi år etter år har omkamp på omkamp om digital postkasse, for eksempel. Austlid sier hun venter raske resultater.

– Det blir ihvert fall ikke mer enn 100 dagers innkjøringstid, sier IKT-Norge-toppen.

– Ukjent navn for oss

NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, har sendt en uttalelse til digi.no. De gjør det klart at de har store forventninger til Sutorius og ser fram til godt samarbeid med den nye Difi-toppen.

– Den nye Difi-sjefen Steffen Sutorius er et ukjent navn for oss, men vi er positive til at regjeringen har valgt en person som kommer fra næringslivet med både bred digitaliseringserfaring og fra å være leverandør. Han har en stor jobb foran seg med å modernisere offentlig sektor og vi håper at han også tar kommunene med sine store IKT-utfordringer under sine vinger. I tillegg håper vi hans erfaring med offentlige anskaffelser vil bidra til at difi sikrer at innovative anskaffelser blir normalen framfor unntaket. Det vil gi bedre løsninger til befolkningen samtidig som vi utvikler norsk næringsliv, sier Abelias direktør for næringspolitikk, Hilde Widerøe Wibe.

Fra landhandleri til spydspiss

Statsråd Jan Tore Sanner (H) åpnet møtet med historien om hvordan de har evaluert direktoratet de siste årene.

Difi fremsto ifølge ham «litt som en assortert landhandel, en som holdt på med mye forskjellig, også mye viktig, men at det var vanskelig å se tydelig hva de sentralene prosjektene deres var».

Den jobben er som kjent gjort og Sanner benyttet anledningen til å takke avtroppende Difi-direktør Killengreen for å ha gjort en utmerket jobb. Hun returnerer tilbake til departementet etter å ha vært utlånt derfra siden 2011.

En av de tre viktigste oppgavene Difi har handler om digitalisering. Hvordan få til en mer brukerorientert og effektiv offentlig sektor. De to andre hovedpilarene er forvaltningsdelen; hvordan få til bedre styring og ledelse i staten, med blant annet tidstyvarbeidet og program for utvikling av bedre ledere. Samt også det nye ansvaret for sentrale offentlige innkjøp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.