JUSS OG SAMFUNN

Her er det beste Napster-alternativet

digitoday.no har testet en rekke av alternativene til Napster og funnet en klar vinner. Her er vinneren og de mange dårlige MP3-leteprogrammene.

16. mars 2001 - 13:00

MP3-musikk ble et stort fenomen mye takket være Napster. Programmet var enkelt å bruke, noe som skapte mange brukere og enormt utvalg. Dette førte igjen til at mange investerte i MP3-spillere, særlig bærbare enheter.

Men nå er Napster i ferd med å bli et tomt skall - utvalget av musikk faller for hver dag som går. Det finnes mange alternativer, men ingen klare vinnere som kan erstatte Napsters enkelhet og utvalg.

digitoday.no har derfor tatt seg jobben av å prøve ut de forskjellige alternative. Her er resultatene.

Skal du bruke noe annet en Napster, er første utfordring å skaffe seg oversikt over hvordan programmene fungerer, for dette har mye å si for resultatet. Du kan dele alternativene i tre grupper:

1. Søkemotorer som leter på Internett
2. Rene Napster-alternativer med en sentralisert søkemotor
3. Peer-to-peer-systemer uten sentral søkemotor

digitoday.no har gjennomført en uformell test av alternativene. Resultater vil variere ut i fra hva du søker etter og hvem som tilfeldigvis er koblet opp når du søker. digitoday.no valgte ut tre spor fra tre svært kjente artister og så en rekke mer eller mindre kjente norske artister. For dette skiller klinten fra hveten - alle kan tilby deg Michael Jacksons Thriller, men hvem kan servere deg norsk musikk?

Napster-alternativene
Antallet programmer er stort og vi plukket ut de viktigste og noen representanter for de ulike typene:

Gnutella-systemet kan du bruke med mange programmer, blant annet Bearshare.

Leter du etter MP3-filer som ligger på Internett-sider, kan du bruke for eksempel metasøkemotoren 2Findmp3.

Det finnes mange OpenNapster-klienter - vi prøvde Napigator

Både AudioGalaxy, Imesh og Fileshare er Napster-kloner eid av drevet av et selskap med en egen søkemotor

Når du skal velge Napster-alternativ, bør du vurdere problemene de fleste MP3-leteprogrammene sliter med:

Det første er at så og si alle er halvferdig programvare. Mye omtalte alternativer som Freenet fungerer ikke i det hele tatt og andre programmer faller ofte sammen. Sitter du på baksiden av en brannvegg kan du også møte problemer med enkelte alternativer.

Et annet problem er at mange sliter med er stor belastning/lav fart, noe som ikke blitt bedre etterhvert som Napster stenger. Dette gjelder blant annet Gnutella-nettverket og programmet Fileshare. Andre programmer sliter med rene tekniske feil/havarier eller meningsløse svar på søk.

Dessuten er brukervennligheten varierende. Mange programmer lar deg ikke skille mellom artist og låttittel eller hvis de gjør det så fungerer det ikke. Taster du inn Madrugada i feltet for band i Fileshare, får du servert en rekke låter som har ordet Madrugada i låttittelen.

Vår test har en klar og for mange ukjent vinner: Napster-klonen AudioGalaxy finner suverent flest låter, men hvor mange er litt usikkert.

Programmet arbeider via en sentral søkemotor og serverer deg lange lister over låter du søker på. Men først når du prøver å laste ned en låt, får du vite om den er tilgjengelig. Irriterende, men noen stikkprøver indikerer at det reelle utvalget likevel er imponerende.

Programmet var for eksempel det eneste som fant musikk av den norske rap-artisten Diaz og programmet finner hele 199 låter av DumDum Boys.

Gnutella-nettverket (vi brukte Bearshare-klienten) gjorde det overraskende dårlig til tross for all oppmerksomheten systemet har fått. 6 treff på DumDum Boys og 124 på Roxette er svakt.

Under er tabellen med resultatene fra de forskjellige programmene. Vær oppmerksom på at antall låter som regel består av mange duplikater.

Fileshare Audio Galaxay Napigator Imesh Gnutella 2findMp3
Moby - Play Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Michael Jackson - Thriller Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Depeche Mode - Enjoy the silence Ja Sperret Ja ja Ja Ja
Roxette 7 4141 100 150 124
Madrugada 118 180 247 47 25 60
Morten Abel 3 60 19 11 4 28
Dsound 0 2 33 4 0 0
Autopulver - 2 24 2 1 0 12
Tungtvann 4 46 5 7 1
Diaz 0 3 0 0 0 0
Flirt 0 0 0 0 0 0
Dumdum Boys 4 199 53 0 6
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.