Her er en forsmak på Longhorn

Apple mener at deres "Tiger" er bedre enn hva Microsofts Longhorn vil bli. Her får du se nyhetene:

Apple mener at deres "Tiger" er bedre enn hva Microsofts Longhorn vil bli. Her får du se nyhetene:

Onsdag ettermiddag gjennomførte Apple Norge en seanse for det norske pressekorpset. Så veldig mye nytt ble ikke fortalt - Apple har jo for lengst avslørt de viktigste nyhetene i Tiger-utgaven av Mac OS X. Men vi fikk se hvordan nye komponenter som Spotlight, Dashboard og Automator fungerer i virkeligheten. Mye var lekkert.

Demonstrasjonen ble holdt av danske Erik Stannow, som er Apples produktsjef i Europa. Han innledet demonstrasjonen med å sparke litt til den største konkurrenten på programvaresiden ved å fortelle at selskapet nå leverer Tiger i god tid i forhold til det som først ble annonsert. Første halvdel av 2005 er på langt nær over ennå.

Stannow forklarte at årsaken til at selskapet er i stand til å utvikle nye løsninger såpass raskt, skyldes at operativsystemet har Unix i bunnen og at mange av løsningene er basert på åpen kildekode.

- Åpen kildekode gjør oss også bedre i stand til å rette eventuelle sikkerhetsfeil raskt, fortalte Stannow.

Enkelte feil er det nok dessverre fortsatt i Tiger. Det ikke bare Microsoft som påvirkes av ”demoeffekten” når produkter skal vises fram. Noen blåskjerm-lignende situasjon oppsto ikke, men verken e-postprogrammet Mail eller automatiseringsløsningen Automator fungerte som Stannow hadde håpet. Mail krasjet rett og slett da Stannow første gangen skulle demonstrere en såkalt "Smart mailbox" som viser hvilke meldinger brukeren har lest "i dag". Ved neste forsøk gikk det langt bedre.

Det som kanskje var litt merkelig, var at Apple ikke nevnte med et ord de nyhetene som finnes serverutgaven av operativsystemet. Også denne blir i morgen tilgjengelig i versjon 10.4. digi.no har tidligere beskrevet de viktigste nyhetene både i server- og klientutgavene. Artikkelen finnes her.

Denne bildeserien viser skjermdumper og detaljer fra en del av den nye funksjonaliteten i Tiger, selv om mange av nyhetene egentlig befinner seg under skallet en komplett oversikt finnes på denne siden.

Tiger kan kjøres på Macintosh-maskin med G3-prosessor eller bedre, minst 256 MB minne og Firewire-port. Eksisterende brukere kan kjøpe en oppgraderingspakke for 1190 kroner.

Også Mac OS X Server versjon 10.4 "Tiger" vil bli tilgjengelig hos Apple-forhandlerne i kveld. Denne koster 4490 kroner inkludert mva. for en 10-klientløsning og omtrent det dobbelt for en versjon som støtter et ubegrenset antall klienter.

Se bilder fra Tiger her.

Til toppen