Her er «Facebook-mobilen»

Dette vil ikke operatørene like.

Her er «Facebook-mobilen»
Amerikanske brukere av Facebooks Messenger-app til iPhone vil nå kunne ringe andre brukere gratis via trådløst nett. Mye tyder på at dette er "facebook-mobilen" mange synsere hadde ventet på. Bilde: Marius Jørgenrud.

Facebook ruller i disse dager ut en endring i sin Messenger-app som bør få svetten til å bli litt kaldere for mobilselskapene. Det blir nå mulig for amerikanske Facebook-brukere å ringe gratis via denne appen til andre Facebook-brukere via trådløst nettverk. Men det fordrer at man har en iPhone.

Tilbakeviser egen telefon

Det har lenge vært spekulert i om Facebook vil lansere sin egen telefon, noe de på sett og vis har gjort ved å introdusere den nye tjenesten. Gründer og toppsjef, Mark Zuckerberg, har tidligere tilbakevist alle planer om å lage et eget håndsett på det sterkeste, og stemplet ideen som «en gal strategi.» Men spekulasjonene om at Facebook tar steget ut i taletelefoniens verden slo til...

Utrullingen av ringe-funksjonen på Messenger-appen til iOS, kom dagen etter at Facebook avduket sin søketjeneste Social Graph. Det kan du lese mer om her.

Enorm brukerbase

Det er flere som leverer tilsvarende tjenester som egen app. En av de mest kjente er Viber, som svært mange har lastet ned til enten Android eller iOS. Men Facebooks store fordel når de entrer markedet for VoIP-tjenester er at deres app allerede er tungt representert på verdens smarttelefoner.

Nettstedet The Verge har forsøkt tjenesten, som ble åpent for det amerikanske publikummet onsdag, og kan rapportere om at samtalekvaliteten er svært god og i alle fall kan matche Viber, Skype og andre sammenlignbare tjenester. Den store forskjellen er selvsagt den enorme brukerbasen til Facebook.

Avtale med Skype

Det er ikke første gang Facebook tilbyr sine brukere å ringe via sin plattform. Sommeren 2011 inngikk selskapet et partnerskap med Skype om videotelefoni via nettklienten. Messenger-appen har ikke støtte for videosamtaler i dag. Ifølge The Verge har Facebook ikke kommet med noe informasjon hvorvidt tjenesten blir tilgjengelig på Messengers Android-app eller planer for internasjonal lansering.

Dårlig tele-nytt

Dette er dårlige nyheter for mobiloperatørene, som ser stadig større deler av inntektene flyttes fra mobil tale til mobil data, med påfølgende kutt i inntjening og lønnsomhet. I april i fjor varslet TeliaSonera, som eier Netcom og Chess i det norske markedet, at de kommer med en ny prismodell for å takle nettopp dette.

– Vi har vært i forkant og hevdet at siden prisene for tale fortsatt kommer til å synke så må det bli et bedre forhold mellom bruk og pris på data. TeliaSonera leder denne utviklingen mot en ny og holdbar forretningsmodell. Vi har i lengre tid argumentert for en trappetrinns-modell for prissetting av data, lavere kostnader for dataroaming og vi har nylig varslet at vi, over tid, vil ta oss betalt for IP-telefoni, sa Telia Soneras toppsjef Lars Nyberg den gangen.

Om mobilselskapene virkelig har noe å frykte av Facebooks planer gjenstår å se...

    Les også: