BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Her er Fast sin skjulte ressurs

«SPEED-DATING»: Sri Lanka frister med høy IT-kompetanse og gunstige priser.

14. okt. 2011 - 13:16

BJØRVIKA (digi.no): IT-selskaper fra Sri Lanka gjestet Oslo denne uken for å søke nye partnere, gjennom det såkalte «matchmaking»-programmet til Norad, direktoratet for utviklingsarbeid.

Rask flørt

På programmet sto blant annet speeddating. Gjennom korte «stevnemøter» ble 14 norske bedrifter koblet mot et titalls små og store tilbydere av teknologiressurser fra lavkostlandet. De deltagende tilbyderne har mellom 10 og 500 ansatte.

- Hensiken er å få frem forretningsmuligheter mellom dem, sier Bård Krogshus i Infosector, som er innleid konsulent for å knytte bånd mellom landenes IT-næringer.

Kompetansen er høy og prisene lave på Sri Lanka. - En annen fordel er at det nå er enklere å fly dit, etter at det er opprettet direkterute mellom Doha i Qatar og Colombo på Sri Lanka. - I starten er det nødvendig å møtes ansikt til ansikt, sier Krogshus om tjenesteutsetting. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Kompetansen er høy og prisene lave på Sri Lanka. - En annen fordel er at det nå er enklere å fly dit, etter at det er opprettet direkterute mellom Doha i Qatar og Colombo på Sri Lanka. - I starten er det nødvendig å møtes ansikt til ansikt, sier Krogshus om tjenesteutsetting. Bilde: Per Ervland

Høy kompetanse, gunstige priser

Sri Lanka er et utviklingsland. Men trass utbredt fattigdom og den blodige borgerkrigen som herjet så sent som i 2009, kan Sri Lanka skilte med høy teknologikompetanse, utmerket bredbåndsforbindelse og en IT-næring i kraftig vekst.

- De er veldig gode på IT-utdanning. De har verdens ledende universitet innen open source. Prisnivået er også lavere enn i India. Faktisk driver man i India å outsourcer til Sri Lanka for tiden, påpeker Krogshus.

Ifølge ham er utviklerlønningene der bare 25 prosent av nivået i Norge. En annen fordel han trekker frem er at det er enklere å finne den riktige kompetansen i landet med rundt 20 millioner innbyggere, enn i folkerike India som kan bli for svært og uoversiktelig.

- Det ligger et stort potensial i Sri Lankas IT-sektor, og mange ønsker å lære hvordan de kan gjøre forretninger med norske virksomheter. 50 bedrifter deltok på et seminar vi arrangerte før norgesbesøket, forteller Khema Wijegunawardana, som er leder for prosjekt og tjenester ved Sri Lankas handelskammer.

- Fast sin skjulte ressurs

Delegasjonen som gjestet Oslo representerte hele spekteret av IT-ressurser. For å illustrere det høye kompetansenivået nevner Krogshus at både SuperOffice og Microsofts norske Fast-avdeling benytter seg av partnere på Sri Lanka for henholdvis programvaretesting og utvikling av søketeknologi.

Four Corners-sjef Sushena Ranatunga sonderer terrenget for å finne nye norske partnere. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Four Corners-sjef Sushena Ranatunga sonderer terrenget for å finne nye norske partnere. Bilde: Per Ervland

Fast kjøper tjenester fra Four Corners, et programvareselskap som tilbyr utvikling på alle slags plattformer, og ressursene deres favner over tre hundre ingeniører i hovedstaden Colombo. - Dette er Fast sin skjulte ressurs, sier Krogshus.

- Det er første gang vi prøver ut speeddating som konsept for å finne nye partnere. Det virker interessant og lovende, sier Sushena Ranatunga som er daglig leder i Four Corners.

Han forteller at de så langt jobber med to selskaper i Sverige og Norge, inkludert søketeknologi for Fast siden 2007. Over bordene på Hotell Opera håper de å kapre nye kunder.

En utfyllende liste over alle deltakende selskaper og tjenestene de tilbyr finnes på nettstedet ematch.eu.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.