Her er HPs «holografiske» skjerm

Lanserer også 5K og flere buede modeller.

Her er HPs «holografiske» skjerm
HP hevder de visker ut barrierene mellom den digitale og den fysiske verden med sin nye 3D-skjerm, som krever passive 3D-briller. Bilde: HP

HP har avduket en serie nye pc-skjermer under CES-messa (Consumer Electronics Show) i Las Vegas i dag.

Selv om dette er en forbrukerorientert messe er disse modellene vel så mye myntet på profesjonelle brukere.

Det dreier seg om tre ulike nye serier, deriblant en med VR – virtual reality, samt høyoppløste skjermer med 4K- og 5K-oppløsning. I tillegg slår HP til med en større variant med buet skjerm.

3D-briller

HP Zvr blir markedsført som «et skritt i retning av ekte holografisk visning». I virkeligheten dreier det seg om en 23,6 tommers full HD-skjerm med stereoskopisk 3D. Et par medfølgende passive 3D-briller gir dybdefølelse. Dette er ikke så ulikt 3D-skjermer tv-produsentene har satset på (med blandet hell) de siste årene.

Zvr Virtual Reality-skjermen preges visuelt av fire skråstilte kamerasensorer som er innfelt i topprammen. Disse sensorene er der for å registrere hodebevegelsene. I tillegg følger det med en lyspenn eller stylus som med et trykk kan brukes til å manipulere, zoome og rotere objekter.

Produktet er basert på et samarbeid med zSpace, et oppstartselskap fra Silicon Valley. De har lagt ut et Youtube-klipp som demonstrerer teknologien:

HP tilbyr også en valgfri løsning kalt «zView» for å dele 3D-objektene til en større 2d-skjerm i sanntid. Pris er ikke oppgitt, men skjermen skal være lanseringsklar i løpet av våren.

4K og 5K

UHD eller ultra HD-oppløsning er i vinden. Hewlett-Packard utvider nå sin portefølje med Z27s og Z24s som er skjermer på henholdsvis 27 og 24 tommer, begge med 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) i 16:9-format. Skjermene vil koste 749 og 549 dollar i USA. 27-tommeren skal være tilgjengelig globalt i januar; minstemann kommer i april.

For de med enda større krav til oppløsning, og med dypere lommebøker, kommer HP med et alternativ kalt Z27q. Det er en såkalt 5K-skjerm med støtte for 5120 x 2880 piksler. Denne skjermen har USA-lansering i mars med en listepris på 1.299 dollar.

HPs buede skjerm Z34c, også kjent som Envy 34c.
HPs buede skjerm Z34c, også kjent som Envy 34c. Bilde: HP

Buet skjerm

En annen trend vi kjenner igjen fra tv-produsentene er buede skjermer.

HPs portefølje utvides nå med en ekstra bred 34-tommer med 21:9-format og 3440 x 1440 oppløsning kalt Envy 34c eller Z34c. Det er en temmelig massiv doning som er enda bredere som følge av innebygde høyttalere på hver side. Den kommer på markedet i april med en listepris på 999 dollar. HP har allerede lansert en 27-tommers utgave (1920 x 1080 oppløsning) med listepris 399 dollar.

Flere detaljer om de nevnte produktnyhetene kan leses i HPs pressemelding.

    Les også: