Her er Intels grafikk- og prosessorplaner

Gir løfter om at det fortsatt er Moores lov som gjelder.

Paul Otellini holder wafer med 22 nm SRAM-brikker.
Paul Otellini holder wafer med 22 nm SRAM-brikker. (Bilde: Intel)

Gir løfter om at det fortsatt er Moores lov som gjelder.

Intel Developer Forum startet opp i går og Intel benyttet der anledningen til å vise fram en rekke kommende produkter og teknologier. Ifølge selskapet skal disse gjøre det mulig å opprettholde Moores lov også i framtiden.

Den praktiske betydningen av utviklingen er mindre og smartere datamaskiner.

En av hovednyhetene til Intel er det selskapet forteller er verdens første fungerende kretser basert på 22 nanometers prosessteknologi. Intel-sjef Paul Otellini innledet konferansen med å vise fram en silisiumwafer med kretser basert på denne teknologien.

Ifølge Otillini har Intel laget fungerende SRAM-minen og logikkkretser med de nye teknikken. SRAM-cellene skal dekke en yte på 0,092 kvadratmikrometer, noe som er litt mindre enn SRAM-cellene på 0,1 kvadratmikrometer som IBM presenterte for over en år siden.

Intels SRAM-brikke laget med 22 nm prosessteknologi.
Intels SRAM-brikke laget med 22 nm prosessteknologi.

Intel har også laget en testbrikke som inneholder i alt 2,9 milliarder transistorer fordelt på et areal som ifølge selskapet tilsvarer en fingernegl. Brikken består av en matrise med 364 millioner bit SRAM. Dette er omtrent dobbelt så høy tetthet som 32 nanometer-generasjonen tilbyr. Intel skal ta i bruk 32 nanometers prosessteknologi kommersielt i fjerde kvartal i år.

Intel skal fortsette å holde seg til selskapet tick-tock-veikart, hvor det hvert år, etter tur, tas i bruk en ny prosessteknologi eller en ny mikroarkitektur. Mikroarkitekturen Nehalem ble tilgjengelig sent i fjor.

Den neste mikroarkitekturen fra Intel har fått kodenavnet Sandy Brigde. Denne skal ta i bruk en sjettegenerasjons grafikkjerne i samme silisiumbrikke som prosessorkjernen. Denne skal ha støtte for Advanced Vector Extensions-instruksjoner (AVX) for flyttall, multimedia og prosessorintensiv programvare.

Paul Otellini holder wafer med 22 nm SRAM-brikker.
Paul Otellini holder wafer med 22 nm SRAM-brikker. Bilde: Intel
Utsnitt av Intel Westmere-wafer
Utsnitt av Intel Westmere-wafer Bilde: Intel

De kommende Westmere-prosessorene vil ha grafikkjernen i en separat silisiumbrikke, som er pakket sammen med prosessorbrikken. Intel skal begynne å produsere Westmere i år.

Intel demonstrerte i går også selskapets mangekjernede grafikkarkitektur, Larrabee, som skal bli selskapet første diskrete grafikkprodukter på mange år. Det planlegges også på sikt å integrere teknikken i prosessorer, sammen med andre teknikker.

Intel leverer i disse dager verktøy for programvareutvikling til Larrabee, men under demonstrasjonen i går fikk deltakerne se et Larrabee-system med Gulfstreem-prosessor kjøre en spesiell versjon spillet Enemy Territory: Quake Wars. Gulfstream er kodenavnet på Intels kommende, sekskjernede entusiastprosessor, som antas å få navnet Core i9 når den blir lansert i 2010.

All grafikk i spillet renderes ifølge Intel med ray tracing i sanntid.

En presentasjon av Intels prosessorveikart for de neste årene er tilgjengelig her.

Til toppen