BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er Intels nettbrettplaner

Presenterer veikart for de neste tre årene.

4. juli 2011 - 08:53

ARM har gjort stor suksess i prosessormarkedet for nettbrett, ved å lisensiere ut sin teknologi til partnere som Apple, Samsung, Nvidia og Qualcomm, mens Intel knapt er relevant i dette markedet i dag. Det ønsker brikkegiganten å gjøre noe med, ikke minst nå som det er klart at Microsofts kommende Windows 8 også skal være egnet for denne typen enheter.

Atom er prosessorfamilien Intel har for energigjerrige, batteridrevne enheter. Nå har selskapet offentliggjort deler av veikartet for den videre utviklingen av Atom, i alle fall for de neste tre årene.

Intel har en rekke ganger snakket om Medfield, som i motsetning til dagens Atom-prosessorer er en systembrikke (SoC - System on Chip). Den vil blant annet kunne inneholde kretser som støtter mobiltelefoni, GPS og støttekretser, i tillegg til selve CPU-en. Medfield skal også være den første Atom-brikken som er basert på 32 nanometers prosessteknologi. Brikken skal gjøres tilgjengelig i første halvdel av 2012. Den vil kunne brukes i blant annet nettbrett, men Intel har også vist fram prototyper av smartmobiler basert på Medfield.

Til CNET News forteller Suzy Ramirez, en talskvinne for Intel, at Medfield vil bli etterfulgt av Clover Trail allerede i andre halvdel av neste år. Også denne skal være basert på 32 nanometers prosessteknologi, men vil trolig være utstyrt med to i stedet for én kjerne. Intel vil dog ikke bekrefte dette.

Derimot bekrefter Ramirez at Clover Trail vil bli etterfulgt av Silvermont i 2013. Denne skal være basert på 22 nanometers prosessteknologi og vil leveres med en ny Atom-arkitektur. Dette kan

Dessuten vil Intel i 2014 komme med produktet som nå har kodenavnet Airmont. Denne vil lages med 14 nanometers prosessteknologi.

Ny prosessteknologi med redusert nodestørrelse fører gjerne til en rekke fordeler. Det bidrar blant annet til mer energieffektive brikker og/eller brikker som kan levere mer ytelse. Med begrenset batterikapasitet i nettbrett og mobiler på grunn av krav til lav vekt og volum, er energieffektiviteten kanskje den viktigste egenskapen. En del energieffektiv ytelse kan oppnås gjennom bruk av grafikkprosessorer, men dette er på ingen måte Intels sterkeste område.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.