FORBRUKERTEKNOLOGI

Her er iPhone 4

Supertynn mobil med imponerende skjerm.

8. juni 2010 - 09:19

Apple har gjort det til en vane å introdusere en ny versjon av mobiltelefonen iPhone i juni måned. I går kveld var det duket for iPhone 4.

Denne gangen var noe av overraskelsesmomentet borte. En av selskapets ingeniører mistet eller ble frastjålet en hemmelig prototype i april. Modellen ble senere kjøpt og avslørt av teknologibloggen Gizmodo, til Apples store fortvilelse.

Under gårsdagens presentasjon på Apples årlige World Wide Developers Conference (WWDC) viste toppsjef Steve Jobs til episoden ved å si «stopp meg hvis dere allerede har sett denne», da han trakk frem produktet fra scenen.

På forhånd var det kjent at iPhone 4 ville få en helt ny design, flatere og mer i tråd med utseendet til selskapets bærbare pc-er. Enheten er bygget med rustfritt stål og keramisk glass.

- Stålrammen fungerer som antenne, noe som gir oss bedre plass til interne komponenter, forklarte sjefsdesigner Jonathan Ive under presentasjonen.

Ikke uventet har Apples nye 1 gigahertz A4-prosessor funnet veien inn i iPhone. Dette er den samme prosessoren som styrer iPad, noe som gir bedre ytelse og batterilevetid.

«Verdens tynneste»

iPhone har blitt langt tynnere. Med sine 9,3 millimeter er den 24 prosent tynnere enn forrige generasjons 3GS. Jobs kalte nyvinningen for «verdens tynneste smartmobil». HTCs smarttelefon HD2 måler til sammenligning 11 millimeter, men har større skjerm.

Gyroskop

I likhet med de fleste av dagens smartmobiler har iPhone allerede innebygd akselerometer, som blant annet brukes til å snu skjermbildet fra portrett- til landsskapsmobud. Nå får iPhone også gyroskop, som følgelig øker mulighetene for håndstyring.

Høy oppløsning

Skjermen har nå en oppløsning på hele 940x640 piksler og 326 punkter per tomme. Dette er mildt sagt en av de mest øynefallende nyhetene med iPhone 4. «Retina Display»-teknologien gir fire ganger så mange piksler sammenlignet med forrige generasjon iPhone. For øvrig måler iPhone-skjermen fremdeles 3,5 tommer.

Videokonferanse

Høyoppløste videosamtaler er nå mulig gjennom et funksjon Apple kaller FaceTime. Programmet følger med versjon 4 av operativsystemet til iPhone, som heretter skal hete iOS (tidligere iPhone OS). Navneendringen er naturlig ettersom OS-et benyttes både til iPhone, iPod touch og iPad. (Les også: Slik blir iOS 4.0.)

Videokonferanseprogrammet vil på lanseringstidspunktet imidlertid bare fungere over WLAN-forbindelser. Den gode nyheten er at Apple planlegger å gjøre FaceTime til en åpen standard, og under sin presentasjon refererte Steve Jobs til andre typer FaceTime-enheter, ifølge TechCrunch.

En annen kjærkommen nyhet er at iPhone nå kan ta opp HD-video i 720p med 30 bilder i sekundet. Kameraet er oppgradert fra 3 til 5 megapiksler, og det er funnet plass til en LED-basert blits.

Videoredigering

Et eget program kalt iMovie gir brukeren videoredigeringsmuligheter og anledning til å dele filmsnutter direkte fra iPhone. Blant annet skal det være mulig å legge musikk på filmklipp, uten å måtte gå omveien via en datamaskin. iMovie må kjøpes separat gjennom App Store for tilsvarende fem dollar.

Batteritiden til iPhone 4 oppgis å være 7 timer for samtaler, 6 timer ved 3G-surfing, 10 timer ved WLAN-suring, 10 timer ved videoavspilling, 40 timer ved avspilling av musikk eller 300 timer i hvilemodus.

iPhone blir tilgjengelig i butikkene fra 24. juni i USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Japan. Norge er med i den andre lanseringspuljen. Her til lands skal iPhone 4 være tilgjengelig en gang i løpet av juli måned.

Det er ennå ikke kjent hva de norske prisene blir, men i USA vil modellen med 16 GB koste 199 dollar, mens 32 GB-versjonen koster 299 dollar.

Øvrige spesifikasjoner kan leses på Apples produktsider.

Børsfall

Apple-kursen falt rundt to prosent etter presentasjonen, men hentet seg tilbake noe etter børsslutt. Totalt gikk Apples markedsverdi ned 1,47 prosent. Tilbakegangen sammenfaller med en generell nedgang på hovedindeksene.

Kilder:
Apple
New York Times
Wall Street Journal

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.