FORBRUKERTEKNOLOGI

Her er Kindle 3

Raskere, mindre og billigere lesebrett fra Amazon.

29. juli 2010 - 08:18

I går kunne vi melde at lesebrettet Kindle var utsolgt. Tomme lagerhyller for det mest solgte produktet i verdens største nettbutikk, gjorde det naturlig å stille spørsmål om ikke Amazon var i ferd med å introdusere en nyere utgave. Det var de.

Bokgiganten lanserte tredje generasjons Kindle sent i går kveld, norsk tid.

Den minste utgaven av Kindle har fremdeles sekstommers skjerm, men brettet er krympet og er nå 21 prosent mindre enn tidligere. Vekten er 15 prosent lavere.

I likhet med den nye utgaven av storebror Kindle DX (9,7 tommeren) som kom i begynnelsen av måneden har Kindle-skjermen fått bedre egenskaper.

Skjermens elektroniske blekk (e-ink) er forbedret, noe som skal gi rundt 50 prosent bedre kontrast enn i forrige generasjon, ifølge Amazon.

Lille-Kindle tilbys dessuten nå i fargen mørk koksgrå, akkurat som DX.

Det er flere nyheter, men den aller største er prisen. Den har aldri vært lavere.

Kindle koster nå bare 139 dollar for en versjon uten 3G-samband. Med denne må bøkene lastes ned over trådløst nett (WLAN) eller USB-kabel. Prisen tilsvarer drøyt 850 norske kroner. I tillegg kommer selvfølgelig frakt og andre utgifter knyttet til import.

Versjonen som også har 3G-støtte koster 189 dollar, eller snaut 1.200 kroner etter dagens kurs. Denne inkluderer som tidligere også fri bruk av mobilnettet i over hundre land, inkludert Norge.

Mer minne

Begge leveres med 4 gigabyte lagringskapasitet, en dobling fra tidligere. En Kindle rommer nå om lag 3.500 boktitler, oppgir Amazon i en pressemelding.

Brettets eksperimentelle nettleser, som er basert på nettlesermotoren WebKit, skal også være forbedret. Her er stikkordene raskere og enklere navigasjon, samt en ny artikkel-modus som forenkler nettsider ved å bare vise tekst. Surfing over 3G-samband er gratis.

Amazon har nå åpnet for forhåndsbestillinger. De opplyser at leveransene begynner fra den 27. august.

«Støvskyen er knapt synlig»

Ellers merker vi oss at Amazon også har åpnet for tilknytning av nettbutikken sin mot Facebook. Blant annet for å kunne tilby brukere boktips gjennom «liker»-knappen.

Hvor er den norske bokbransjen midt oppi alt dette? Det finnes knapt elektroniske norske bøker og tidligere varslet satsing er utsatt på ubestemt tid.

En kommentar som forfatter, fremtidstenker og e-bokentusiast Eirik Newth la ut på Twitter i går er betegnende.

- Kult: Amazon lar deg koble Amazon- og Facebookkontoen din. Nå så langt foran den norske bokbransjen at støvskyen knapt er synlig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.