Her er løsningen, DnB!

Den nye internettbanken til DnB gir en del av kundene grå skjermer. Her er løsningen, innsendt av en digi.no-leser.

Den nye internettbanken til DnB gir en del av kundene grå skjermer. Her er løsningen, innsendt av en digi.no-leser.

Etter tips fra en leser skrev digi.no på mandag at DnB sliter med sin nye nettbank. Norges største bank har ikke forhastet seg ut på Internett, men tatt seg god tid til å utvikle og teste sin hjemmebankløsning. Først i mai begynte DnB å markedsføres nettbanken til alle sine kunder.

For å kunne takle alle de nye kundene, oppgraderte banken programvaren på sin server på fredag. Nå opplever en del brukere at sikkerhetsprogramvaren fra DnB gir grå skjerm. DnB har strijobbet med problemet siden fredag, men klør seg fortsatt i hodet.

Siden mandag har digi.no mottatt en strøm av tips fra lesere. En av dem, Inger Lise Angelskår, leder for internett-satsingen til Vesta Forsikring, mener hun har funnet årsakene til de tekniske problemene.

Angelskår angrep problemet selv og har funnet ut at nettbanken krever at du har de aller nyeste versjonene av nettleseren fra Netscape. DnB har programmert med en Java-versjon som bare følger med i Netscape 4.5 eller 4.6. Angelskår får ikke Internet Explorer 5.0 til å fungere, men tror det skyldes en feil i Microsofts programmering.

I tillegg stoppes DnBs løsning av brannvegg-serveren til Vesta, noe andre nettbanker ikke gjør og gir 5-6 feilmeldinger på hennes maskin, forteller Angelskår.

- DnB har åpenbart ønsket å bruke den nyeste teknologien, og det lønner seg ikke alltid. DnB kan umulig ha testet sin nye nettbank veldig godt, sier hun til digi.no.

Angelskår sendte også løsningen til DnBs informasjonsavdeling.

- Vi er svært interessert i å komme i kontakt med Angelskår og vil forsøke å ringe henne i løpet av dagen, sier Petter Sverreng, leder for salgsstøtte i DnB Direkte. Vi håper hun kan hjelpe oss litt til.

Siden mandag er vi kommet et stykke på vei mot en løsning, forteller Sverreng. Han bekrefter at DnB har brukt en Java-versjon som utelukker mange nettlesere, men hevder at Internett Explorer 5.0 og 4.0 samt Netscape 4.0 fungerer fint.

Dette er selvfølgelig beklagelig, men omfanget av problemet er begrenset - det gjelder bare 50-200 kunder, sier Geir Falkenberg, informasjonssjef i DnB til digi.no.

Til tross for at DnB og konsulentselskapet Andersen Consulting har programmert i Java, fungerer nettbanken bare for Windows-brukere.

- Vi programmerte i Java, men tilpasset grensesnittet til Windows, sier Sverreng.

- Fordi vi var ganske sene ut på nett, tok vi oss ikke tiden til å lage en versjon for alle plattformer. Vi skal se på støtte for Mac og forskjellige Unix-versjoner i fremtiden.

Til toppen