Her er Microsofts ERP-planer

Microsoft har gravlagt sitt nye forretningssystem. Her er planene fremover for blant annet ny versjon av Axapta.

Microsoft har gravlagt sitt nye forretningssystem. Her er planene fremover for blant annet ny versjon av Axapta.

Som en del av sin skalering inn på server-rommene bestemte Microsoft seg på slutten av 90-tallet for å satse på økonomisystemer og annen forretningsprogramvare (ERP).

For å komme fort i gang, åpnet Microsoft lommeboken og kjøpte hele tre selskaper med fire systemer.

Her i Norge har Microsoft nylig oppdatert det enklere Navision-systemet og til neste år kommer det en tilsvarende stor oppdatering av det mer avanserte Axapta-systemet. Microsoft har rundt 1200 bedriftskunder på Navision og rundt 400 på Axapta, opplyser selskapet.

Så kom Project Green, der Microsoft skulle kode et nytt system fra bunnen og flytte over brukerne fra de fire systemene de hadde kjøpt. Men Green er gravlagt og nå arbeider Microsoft med å informerer kundene om sine planer.

Så kom Project Green, der Microsoft skulle kode et nytt system fra bunnen som skulle være neste oppgradering for alle fire systemene Microsoft hadde kjøpt. Green har nå blitt mer en programvare-strategi enn ett nytt produkt.

digi.no har fått en gjennomgang med leder for Microsofts Business Solutions, Gustav Line. Han legger frem to kart som viser utviklingen og understreker at Microsofts melding til kundene og markedet nå er spikret.

Bildet under viser to faser - første fase er merket ut 2007, men i realiteten dekker den 2006. Microsoft skal først løfte bruker opplevelsen på alle sine fire innkjøpte systemer og inkludere Sharepoint og tjenester fra SQL server 2005 i disse produktene.

I neste bølge - 2007/2008 blir planene vagere, men Microsoft skal fokusere mer på prosessorientering og det som er under panseret. Mye av motorene i de fire systemene skal bytte ut, blant annet slik at man får ett felles web services grensesnitt og kan programmere med Visual Studio mot pakkene.

- Vi har tidligere vært litt uklare, men tidsplanene som her presenteres står fast. Vi lover dessuten at uansett hva som skjer, så skal vi vedlikeholde både Navision og Axapta til 2013, forteller Line.

Line ønsker å være forsiktig, men forteller at det kommer man jobber med en stor oppdatering av Axapta som kommer mot slutten av 2006. Beta-brukere og utviklere vil få oppgraderingen tidligere.

Oppdateringen av først Navision tidligere i år og til neste år Axapta er en del av Microsofts nye strategiløp etter at Green ble gravlagt. Planen nå er å gi alle de fire Microsoft-systemene et mer brukervennlig utseende og oppdatere dem med en rekke nyheter. Dette er gjort med Navision og Axapta er neste ut som skal "Microsoftifiseres".

Her er de viktigste nyhetene som kom i Navision 4 og som Axapta-brukere altså stort sett også kan håpe å få:

- et Outlook-lignende grensesnitt

- Tett til regnearket Excel. Brukere vil kunne hente ut Axapta-data til Excel for videre behandling. Dette finnes i allerede i dag, i Axapta, men mer kommer.

- Rollestyring: Ledere kan bestemme hvem som skal få endre og se på hvilke data.

- Undo-funksjoner

- Muligheter for intern-kunder og flere selskaper i samme database. I Axapta 4.0 vil spesielt samhandel mellom interne selskaper forbedres.

- Business Notification: Mulighet for å setter grenseverdi og bli varslet når summer, beholdning og andre verdier krysser grensene

- Integrasjon mot portaler slik at ikke alle brukere som skal ha ut informasjon må ha en lisens. Tilgang til funksjonalitet via ulike portalløsninger og integrasjonsmuligheter ved web-services.

Til toppen