TELEKOM

Her er nesten alle basestasjonene

Kartet over norske mobilmaster er oppdatert.

God dekning: Alle mobilmastene til Netcom og Telenor er nå kartlagt. Bildet viser utplasseringen i Oslo.
God dekning: Alle mobilmastene til Netcom og Telenor er nå kartlagt. Bildet viser utplasseringen i Oslo. Bilde: skjermbilde NRKs kart over mobilmaster i Norge
5. feb. 2010 - 07:43

På onsdag skrev vi at NRK har lykkes få ut listen som viser plasseringen til alle Netcom sine 4.132 mobilbasestasjoner.

Fra før har de plassert Telenors 5500 mobilmaster i et interaktiv kart. Nå er også Netcom sine installasjoner lagt inn i løsningen.

Kartet er nå oppdatert og publisert med de nye opplysningene, opplyser NRK Brennpunkt-redaksjonen i en e-post til digi.no.

Den interaktive flash-løsningen kobler mobilbasenes plassering i kart levert av Google. Det er mulig å zoome inn i kartet for å se nærmere detaljer.

Netcom og Telenor er de to klart største aktørene med eget mobilnett, og selv om blant annet også Mobile Norway har egne baser, vil NRKs kart nå gi et godt inntrykk av fordelingen i hele Norge.

Prøv løsningen selv her.

Kartet inneholder nå i underkant av 10.000 mobilbasestasjoner.

Går man nærmere inn på de største byene blir oversikten nærmest overveldende. En rekke oppslag i NRK og andre medier har vekket en uro om strålingsfare fra mobilmastene blant mange personer.

Leder i Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv har uttalt på fjernsyn at «vi blir kokt av denne strålingen», men det blir avvist av IKT-Norge. Statens strålevern har ikke kunnet dokumentere noen helserisiko ved stråling fra mobilantennene.

Det er miljøklagenemda som vedtok at mobilselskapene måtte utlevere oversikten over hvor de ulike basestasjonene er utplassert.

NRKs kartløsning er laget av journalist og programmerer Espen Andersen. For de litt mer teknisk interesserte vil vi anbefale å besøke bloggen hans. Der forklarer han hvordan han har laget tjenesten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.