FORBRUKERTEKNOLOGI

Her er Nokias billige Android-mobiler

Avduket hele tre utgaver.

Nokia X-familie, her representert ved toppmodellen XL, deler i stor grad den samme designen som Nokias Lumia-telefoner.
Nokia X-familie, her representert ved toppmodellen XL, deler i stor grad den samme designen som Nokias Lumia-telefoner. Bilde: Nokia
24. feb. 2014 - 10:01

Nokia lanserte i dag som ventet den billige smartmobilen Nokia X, som ifølge CNET News er basert på AOSP-utgaven (Android Open Source Project) av Android 4.1. Men selskapet introduserte også to andre modeller i samme serie, Nokia X+ og Nokia XL.

Som ventet er det altså ikke Googles applikasjons- og tjenesteportefølje som er forhåndsinstallert på Nokia X-mobilene. I stedet er det apper og tjenester fra Nokia og Microsoft som dominerer. Karttjenesten Nokia HERE og nettskylagring i Microsofts OneDrive er eksempler på dette. Den forhåndsinstallerte nettleseren er det derimot Opera Software som har levert.

Men telefonene har støtte for vanlige Android-apper, som kan installeres fra flere kilder, inkludert Nokia Store, tredjeparts applikasjonsbutikker og ved å laste apper inn på et minnekort («sideloading»). Det er uklart i hvilken grad det vil være mulig å gi mobilene uoffisiell tilgang til Google Play.

Telefonene er utstyrt med et brukergrensesnitt som er inspirert av flisene til Windows Phone. Dessuten følger det med Fastlane, en skjermvisning som skal gjøre det raskt og enkelt for brukerne å veksle mellom favorittappene.

Nokia X med oppgavebehandleren Fastlane. <i>Bilde: Nokia</i>
Nokia X med oppgavebehandleren Fastlane. Bilde: Nokia

Som nevnt er det tre modeller. Nokia X leveres med en 4 tommers IPS-skjerm og 3 megapikslers kamera, tokjernet Snapdragon S4 systembrikke klokket til 1 GHz, 512 megabyte RAM og 4 gigabyte intern lagringsplass, som kan utvides med MicroSD-kort. Veiledende pris før avgifter er 89 euro.

Nokia X+ tilsvarer X-utgaven, men skal være mer egnet for multimedia med sine 50 prosent mer RAM. Dette gjør prisen 10 euro høyere.

Nokia XL er større telefon med 5 tommers skjerm, bedre hovedkamera, samt utstyrt med et frontkamera for videokonferanser. Ellers er den utstyrt som Nokia X+. Veiledende pris er 109 euro.

Alle de tre modellene har støtte for to SIM-kort.

Nokia X-familien skal komme i salg i utvalgte land i Asia/Stillehavsregionen, India, Midtøsten, Latin-Amerika, Afrika og i enkelte europeiske land. Norge er tilsynelatende ikke blant disse. Nokia sier i pressemeldingen at disse telefonene, sammen med et par nye Asha-telefoner, skal bringe Internett og nettskytjenester til den «neste milliarden».

Nokia X skal gjøres tilgjengelig umiddelbart, mens de to øvrige modellene vil komme på markedet i begynnelsen av neste kvartal.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.