Her er Nokias nye Communicator

Nokias nye Communicator har det aller meste, inkludert mulighet til å ringe over WLAN-nett.

Nokia har i mange år tronet på toppen av ønskelisten til teknologi-interesserte med sine Communicator-modeller. Maskinene har i ti år vært noe av de fremst i integrasjonen av mobil og lomme-datamaskin.

I forbindelse med åpningen av 3GSM World Congress 2004 i Cannes i dag, avslører Nokia-sjef Jorma Ollila den nyeste utgaven av denne kombimobilen, Communicator 9500.

Apparatets grunnleggende trekk er de samme som forgjengeren – alfanumerisk tastatur og bred skjerm når det åpnes, ellers utseende som en forvokst mobiltelefon – men teknologien er ajourført, og det er inngått et samarbeid med IBM for å sikre hensiktsmessige bedriftsapplikasjoner.

Men: Nokia forteller at prisen uten subsidier og moms vil ligge på rundt 800 euro eller 7000 norske kroner. Og boksen vil være generelt tilgjengelig først i fjerde kvartal. Nokia har ikke en gang laget en prototype de vil vise frem - "bildene" selskapet nå deler ut av 9500 er datagenererte.

De største endringene i Communicator kommer på kommunikasjonssiden. 9500 får tre-bånds GSM, med datakommunikasjon over EDGE som øker båndbredden til opptil 384 kb/s. Men den største nyheten er innebygget trådløst WLAN med programvare for IP-telefoni.

Det innebærer at brukeren vil kunne benytte de stadig mer alminnelige IP-sonene overalt til å ringe over Internett, i stedet for over operatørenes GSM-nett. Innebygget WLAN innebærer også at Communicator 9500 blir langt mer anvendelig for e-post, web og bedriftsapplikasjoner tilrettelagt for tilgang over Internett.

Nokia har også fått ned vekten litt - Communicator har vært kalt en murstein, men blir stadig lettere. I dag veier den 244 gram og 9500 reduserer vekten til 222 gram, men om bulen på jakken blir mindre er uklart - Nokia oppgir ikke fysisk størrelse på 9500.

Telefonen bruker ellers Symbian Operating System 7.0S Platform og har et innebygget kamera med 640 x 480 punkters oppløsning. Kjøpere får også en USB-port og 80 MB ledig minne.

Her kan du se flere bilder av Nokia 9500

;