FORBRUKERTEKNOLOGI

Her er planene for neste Symbian

Skal utgi to nye utgaver i år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. jan. 2010 - 12:29

Symbian Foundation, som leder utviklingen av mobiloperativsystemet Symbian, har lagt fram flere detaljer om to neste utgavene av operativsystemet, Symbian^3 og Symbian^4.

Symbian^3 ventes å bli funksjonsferdig i dette kvartalet, trolig i februar, opplyser Victor Palau i Symbian-stiftelsen i dette blogginnlegget. Representanter for Symbian fortalte i forrige uke til blant annet Infoworld at denne versjonen kan bli utgitt allerede innen utgangen av mars, mens Symbian^4 kan ventes i fjerde kvartal i år.

Det betyr ikke at mobiltelefoner med disse versjonene kommer på markedet kun kort tid etter. Det vil ta tid før operativsystemet kan anses for å være stabilt.

Det skal fortsatt ikke ha blitt lansert mobiler med Symbian^2, som kom i fjor, men det er ventet at slike produkter vil dukke opp på markedet i dette halvåret. Først til høsten kan man vente mobiler med Symbian^3, mens mobiler med Symbian^4 kan ventes i første halvdel av 2011.

Veikartet for Symbian. <i>Bilde: Symbian Foundation</i>
Veikartet for Symbian. Bilde: Symbian Foundation

Symbian^3 vil utvide Symbian^2 på flere områder. Spesielt har det blitt lagt vekt på bedre utnyttelse av moderne grafikkmaskinvare, bedre støtte for flerkjernede prosessorer og parallellprosessering, full HDMI-støtte, bedre nettverksarkitetur, støtte for Near Field Communications (NFC) og forenklet portering til ny maskinvare gjennom den første fasen av Symbian Hardware Abstraction Interface (SHAI).

Brukergrensesnittet vil ha støtte for flere hjemmeskjermer, raskere valg og start av handlinger ved hjelp av bare ett trykk på skjermen, mer bruk av grafikkeffekter som transisjoner og halvgjennomsiktighet i programvare som Photos, multi-touch-støtte i mange applikasjoner og enklere tilkobling til aksesspunkter.

Symbian^3 skal ha støtte for gjenkjenning av musikk og musikkbutikk-integrasjon i Radio-applikasjonen. Nytt er også støtte for kalendersynkronisering ved hjelp av CalDAV og et plugin-rammeverk for fjerntilgang til kontaktdatabaser.

Det loves også støtte for maskinvareakselerert kryptering, applikasjoner basert på Qt 4.6-rammeverket.

Foreløpig ser det ut til at den viktigste nyheten i Symbian^4 er et helt nytt brukergrensesnitt som kalles Direct UI. Dette bygger på Qt og Orbit, et sett med brukergrensesnitt-widgets som skal gjøre det enklere å lage applikasjoner som utnytter mulighetene operativsystemet tilbyr.

Nyhetene i brukergrensesnittet vil også støttes av de enkelte applikasjonene som følger med. Dessuten loves det e-postintegrasjon i Calendar-applikasjonen, slik at møteinnkallelser og svar kan sendes fra denne applikasjonen.

Dessuten vil Symbian^4 inkludere applikasjonen Internet Radio, som gir brukerne tilgang til å lytte til og dele nettbaserte radiostasjoner.

Symbian^4 skal dessuten inkludere støtte for den nye Bluetooth Low Energy. I tillegg skal både SHAI og flerkjernestøtten videreutvikles i denne utgaven av operativsystemet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.