Her er prisen for å leie PC-zombier

«Svindel as a Service» åpner for datakriminalitet blant personer uten teknisk ekspertise. Se hva det koster.

6. nov. 2008 - 12:59

Leie av IT-infrastruktur og programvare eller -tjenester over internett er en forretningsmodell som blir stadig mer aktuell.

Modellen er ikke ny, men har fått en særlig oppmerksomhet den siste tiden med enorme prosjekter fra etablerte IT-størrelser som blant annet Microsoft, Google og Amazon.

Heller ikke blant kriminelle har denne trenden gått upåaktet. Noen av dem kontrollerer allerede enorme mengder datamaskiner i egne nettverk.

PC-er infisert av trojanere blir zombie-maskiner, der lagringsplass, prosessorkraft og båndbredde kynisk utnyttes av ondsinnede bakmenn. Ofrene, enten de er privatpersoner eller bedrifter, aner som regel fred og ingen fare.

Hvis det er én ting alle IT-sikkerhetseksperter som digi.no er i kontakt med er enige om, så er det at dagens nettkriminalitet styres av én ting: penger.

Dermed er det heller ikke overraskende at såkalte «bot herders», som kan kontrollere hundretusenvis av infiserte datamaskiner, forsøker å slå mynt på ressursene de rår over.

Under selskapets sikkerhetskonferanse i London forrige uke advarte RSAs teknologisjef Uri Rivner om at svindel levert som nettjenester, såkalt «fraud as a service», er tilgjengelig på markedet for alle som måtte være interessert.

Gjeldende pris for kontroll over én infisert PC skal ifølge Rivner være 299 dollar, eller drøyt 2000 kroner.

Ondsinnet programvare tilbys dessuten i alle prisklasser, fra sofistikerte trojanere i 1000-dollarsklassen, til budsjettutgaver som er langt rimeligere.

Rivner fortalte ifølge Zdnet at fortjenesten vanligvis fordeles mellom de som kontrollerer botnettene, hackerne som skriver den ondsinnede koden, samt kriminelle som håndterer pengestrømmen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.