FORBRUKERTEKNOLOGI

Her er snarveien med flere utganger

Ideen er enkel, og bygger videre på poenget med å krympe lange nettadresser.

22. des. 2008 - 14:02

Uforståelig lange nettadresser har noe til felles med forvokste KID-numre ved betaling av regninger i nettbanken. Begge er meget godt egnet for maskinell lesing. Det er verre for mennesker å huske dem, og det er lett å taste feil. De skal også begge gi en unik identifisering eller peke til noe.

Det ser ut til at vi må slite med idiotlange KID-numre (og kontonummer) en stund til, men for nettadresser finnes det alternativer, og digi.no har skrevet om dem tidligere: Slik krymper du nettadresser.

Det finnes etter hvert en mengde tjenester som lar brukere opprette snarveier til lengre internettadresser. Først ut var TinyURL, som siden har fått rikelig med konkurranse, også av norske løsninger som lurl.no, kurl.no, i1.no, l2w.no eller videre.no. De er mer eller mindre like alle sammen.

Nå har det imidlertid dukket opp en ny løsning, som bygger videre på konseptet og er dermed verdt litt oppmerksomhet.

Krunchd tilbyr i likhet med de tidligere nevnte tjeneste å forkorte URL-er, og det er også mulig å foreslå egne ord i forkortelsen (slik at snarveien blir enklere å huske).

Det som gjør tjenesten unik er muligheten til å forkorte mange lenker samtidig. En hel liste med adresser faktisk. Dersom noen klikker på en Krunchd-lenke får vedkommende opp denne listen.

For å illustrere funksjonen, har vi opprettet en snarvei som peker til alle de ti seksjonene vi har på digi.no:

http://krunchd.com/digi

Det er lett å tenke seg situasjoner der denne funksjonen er nyttig. I disse dager er det kanskje nærliggende å forslå en ønskeliste bestående av lenker til det du ønsker deg. Adressen sender du enkelt videre med e-post eller sms til den du vil.

Dersom listen består av kun én lenke, blir brukeren sendt direkte dit i stedet for til samlesiden hos Krunchd.

- Dette er TinyURL på stereoider, hevder webutvikler Jeff Kee på tjenestens bedriftsblogg.

Ulempen med denne tjenesten er at den krever at brukeren som oppretter snarveier må legge igjen e-postadressen sin. De oppgir heller ikke hva denne informasjon brukes til.

Oppdatert. Dagen etter denne artikkelen ble publisert mottok vi følgende e-post fra Krunchd-utvikler Jordan Brill:

Due to many people commenting on the absence of a "privacy policy" regarding email addresses being entered, we have gone ahead and created one. We have also made using an email address optional, however, by not entering one we cannot re-send your "editing link" if you happen to lose it.

Hvis du likevel velger å legge igjen e-postadressen din på denne og andre nettjenester, kan det være lurt å vurdere å ta i bruk en midlertidig e-postadresse hvis du vil prøve ut løsningen. For eksempel gjennom tjenesten GuerillaMail.com.

Den nevnte listefunksjonen er dessuten ikke særlig avansert, og blir trolig kjapt plukket opp og kopiert av konkurrentene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.