BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er tusenårs DVD-en

US Navy bekrefter at M-Disc ser ut til å ha løst utfordringen «write once, read forever».

Hovedforskjellen mellom vanlig DVD og M-Disc er at M-Disc lagrer data som permanente endringer i et steinaktig materiale.
Hovedforskjellen mellom vanlig DVD og M-Disc er at M-Disc lagrer data som permanente endringer i et steinaktig materiale.
16. aug. 2011 - 14:55

Det amerikanske selskapet Milliennata arbeider med å løse en viktig utfordring knyttet til digitale data: Lage et virkelig udødelig lager, som samtidig kan leses av standard maskinvare?

Produktet deres, M-Disc, ser ut som en vanlig DVD, og hevdes å svare til slagordet «write once, read forever». Altså en virkelig permanent sikkerhetskopi.

– M-Disc kan ikke overskrives, utvisket eller korrumperes av naturlige prosesser, heter det i selskapets beskrivelse.

M-Disc kan leses i en standard DVD-spiller. Den krever imidlertid en svært spesiell skriveenhet.

Målgruppen er bedrifter og individer som ønsker en virkelig varig kopi av sine filer. En vanlig DVD lever ikke utover noen få år, fordi laget som informasjonen nedfelles i degraderes over tid. M-Disc løser dette ved å lagre informasjon på et vis som ikke er utsatt for naturlig degradering, uansett hvor mye lys, fuktighet eller høye temperaturer skiven utsettes for.

Milliennata forklarer at data graveres i en form for stein. Skriveprosessen innebærer altså en fysisk endring av et fast materiale. Den krever fem ganger så mye energi som skriving på en vanlig DVD, og skrivehastigheter over 4X er lite sannsynlig. Men graveringen er permanent: Vann, surstoff og så videre andre substanser som forekommer i lagringsmiljøer biter ikke på lagringsmaterialet. Materialet kan varmes til opptil 500 grader Celsius uten at data går tapt.

Det skjer en form for oksidering av materialet over tid: Målinger tyder på at datalaget først vil begynne å tape leselighet etter rundt 10 000 år, forutsatt lagring i romtemperatur og normal fuktighet.

Grunnen til at M-Disc forutsettes å «bare» vare i tusen år, er at det underliggende laget i polykarbonat, som er nødvendig for selve DVD-formatet, anslås av National Institute of Standards and Technology (NIST) å ha en levetid på tusen år. Laget som er det mest levedyktige i en vanlig DVD er altså det som virker mest begrensende på varigheten til en M-Disc.

Prototypen til M-Disc ble i 2009 utsatt for intensiv testing av et organ underlagt US Navy, NAWCWD (Naval Air Warfare Center Weapons Division). Rapporten fra denne testingen, Accelerated Life Cycle Comparison of Millenniata Archival DVD (pdf, 70 sider) er lagt ut på Milliennatas nettsted.

Testingen skulle simulere forhold til sjøs eller i strid, med høye temperaturer, høy fuktighet og intenst sollys.

Vanlige DVD-er blir uleselige etter et par dager under slike forhold. M-Disc ble testet sammen med de mest avanserte arkiv-DVD-produktene fra Mitsubishi, Verbatim, Taiyo Yuden, Delkin og MAM-A, og var det eneste produktet som besto prøven.

Milliennata M-Disk markedsføres i samarbeid med LG. En side på Milliennatas nettsted gir anledning til å forhåndsbestille M-Disc – gjerne sammen med en kombinert DVD-, Blu-Ray- og M-Disk-enhet kalt LG Super-Multi Drive som kan både skrive og lese alle disse enhetene. Det opplyses ikke om pris, og heller ikke om når produktene kan ventes å være tilgjengelig.

Annen presseomtale antyder en pris på rundt 3 dollar (16 til 17 kroner) for en M-Disk. Ingen tør gjette på en pris for en M-Disk-skriver.

M-Disk ser inntil videre ut til å være begrenset til 4,7 gigabyte. Milliennata skal ha ambisjoner om å lage en tilsvarende tusenårsdisk for Blu-Ray.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.