Her er valgene når PC-en skal inn i stua

PC-en er på full fart inn på stua, men der trengs noe annet enn vanlig Windows. Her finner du både gratis-alternativer og de som koster penger.

PC-en er på full fart inn på stua, men der trengs noe annet enn vanlig Windows. Her finner du både gratis-alternativer og de som koster penger.

Med alle de ulike formene for underholdning som folk nå ønsker å få inn stua, ender mange opp med en drøss med bokser under eller over tv-en. I tillegg får man stadig flere fjernkontroller å lete etter.

Mange er derfor inne på tanken om å bytte ut det hele med ett system, som både kan spille av film, lagre tv-sendinger til harddisk, laste ned informasjon fra Internett og mye annet. Ikke overraskende er det PC-en som er svaret på mye av dette.

Helt ideell er en vanlig PC riktignok ikke. For det første er programvaren tilpasset bruk av tastatur, mus, en skjerm med relativt høy oppløsning og en bruker som sitter rett ved. En ”stuebruker” vil ofte foretrekke å benytte en fjernkontroll for å kontrollere det hele. I tillegg er PC-er vanligvis ganske lite attraktive å ha i stua, på grunn av størrelsen og utseende, mens også fordi mange PC-er lager mye støy.

For mange vil en PC med fasong som en videomaskin eller DVD-spiller være ideelt. Da får den plass i tv-benken. Er den i tillegg basert på komponenter med lavt støynivå, vil maskinvaredelen av problemet være løst.

disse sidene (åpnes i nytt vindu) har vi plukket ut en liten håndfull ulike eksempler på kabinetter, halvfabrika-maskiner (barebone) og komplette løsninger som finnes på markedet i Norge. Vanlige betegnelser på slike løsninger er HTPC (Home Theater PC) eller mediesenter-PC.

For to uker siden skrev digi.no (åpnes i nytt vindu) om Microsofts Windows XP Media Center Edition, en mediesenterløsning som ikke tilbys i Norge. I utlandet selges programvaren kun sammen med PC-er fra utvalgte produsenter.

Det betyr ikke at norske multimedie-entusiaster står uten tilbud. Det finnes en rekke alternativer, og de blir stadig flere og bedre.

En løsning som har fått mye oppmerksomhet, er Xbox Media Center. Microsofts spillmaskin er allerede tilpasset stuebruk, og med rett programvare kan den brukes til langt mer enn bare spill. Les mer om Xbox Media Center i denne artikkelen (åpnes i nytt vindu).

Men en del vil kanskje mene at Xbox ikke har kraftig nok for en slik oppgave. Siden Xbox for en stor del er basert på PC-teknologi, er det fullt mulig å erstatte en del av komponentene med kraftigere utgaver. Les mer om dette i denne artikkelen (åpnes i nytt vindu).

Svenske Wellton Way kommer i oktober med den andre utgaven av selskapets MultiMedia Center, MMC. I likhet med Meedio kjøres denne oppå Windows, men en Linux-versjon er også under utvikling. Dette er trolig den mest komplette løsningen av dem alle. I tillegg til vanlig avspillingsfunksjonalitet, tv-guide og -opptak, video-on-demand, Internett-tilknytning og PC-spill, vil den etter hvert også tilby hjemkontrollfunksjonalitet. Les mer om Wellton Way MMC i denne artikkelen (åpnes i nytt vindu).

En gratis, Linux-basert løsning for PC-er er Freevo. Denne tilbyr brukeren et tv-tilpasset brukergrensesnitt for avspilling av videofiler og bilder, visning av bilder og opptak fra tv-sendinger. Det hele kan styres ved hjelp av en fjernkontroll. Se bilder fra Freevo på disse sidene (åones i nytt vindu).

Meedio er en kommersiell løsning som kjøres oppå Windows. Den er en løsning for avspilling av stort sett alle typer media. Les mer om Meedio i denne artikkelen (åpnes i nytt vindu).

Vi kan også nevne MainLobby, en kommersiell løsning for kontroll av tv-opptak og sendinger, avspilling av ulike medietyper og for surfing på weben. En litt enklere, men gratis løsning er iMON.

De som først og fremst er ute etter å lage seg en digital videoopptaker, kan ta en titt på gratisproduktet MythTV.

Finnes det flere, gode alternativer? Helt sikkert. Fortell om det i debattforumet nedenfor.

Til toppen