BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er veikartet for Microsofts server-produkter

Microsoft offentliggjorde deler av selskapets lanseringsplaner for serverprodukter under Tech-Ed-konferansen denne uken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2003 - 12:55

Under en tale på åpningsdagen av Microsoft Tech-Ed 2003, avslørte Paul Flessner, Microsofts senior visepresident for selskapets Windows Server System-divisjon, detaljer om selskapets lanseringsplaner for en rekke serverprodukter.

Han fortalte som digi.no har skrevet tidligere i dag, at Yukon, neste utgave av SQL Server, først vil komme på markedet i andre kvartal 2004.

    Les også:

Omtrent samtidig som Yukon slippes, venter Microsoft å ha neste utgave av utviklingsmiljøet Visual Studio, Whidbey, ferdig.

Men for de andre serverproduktene er nyhetene hyggeligere. RC1 (Release Candidate) av Exchange Server 2003 ble gjort tilgjengelig for Tech-Ed-deltakerne i går. Nyhetene Flessner understreker er et modus for mellomlagring i Outlook slik at e-post også lagres lokalt på PC-ene. Dette gjør at antallet synkroniseringsforespørsler blir langt færre.

Den andre store funksjonalitetsforbedringen er bedre støtte for trådløs teknologi. Dette skal gjøre det mulig å benytte RPC (Remote Procedure Call) over HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) slik at man ikke lenger trenger å benytte VPN (Virtual Private Network ) for å få tilgang til e-posten når man for eksempel er på reisefot.

Den endelige utgaven av Exchange Server 2003 skal ifølge Flessner komme tidlig den kommende høsten.

Flessner gir også løfter om at BizTalk Server 2004, SharePoint Portal Services, System Management Server 2003 og Office 2003 vil komme denne høsten. En offentlig betautgave av BizTalk Server 2004 ble utgitt mandag denne uken.

Microsoft skal også ha satt i gang produksjon av Windows Storage Server 2003. Denne er en server som ifølge Flessner blant annet skal tilby lagringstjenester, avansert fil- og skrivertjenester, avansert funksjonalitet for distribuerte filsystemer og støtte for I-SCSI (Intenet SCSI), en standard som tillater at SCSI-kommandoer rutes over et TCP/IP-nettverk. Programvaren profileres som en server spesielt utviklet for å håndtering av en stadig økende datamengde.

Omkring nyttår vil Microsoft sette sammen Systems Center Suite, og tidlig på nyåret kommer Microsoft Operations Manager 2004.

Flessner nevner også at Windows-utgaven med kodenavnet Longhorn skal komme i 2005.

Omtrent samtidig vil nok en utgave av Visual Studio - med kodenavnet Orcas - være klar. Det skal også selskapets første integrasjonssuite basert på Microsofts Jupiter-visjon være. I tillegg ventes en ny Office-utgave å bli klar i 2005.

Lang mindre sikker er det når neste serverutgave av Windows skal komme. De foreløpige planene tilsier 2006, men Flessner understreker at dette kun er planleggingsstadiet. Men deler av ressursene som ble frigitt etter at Windows Server 2003 var ferdig, brukes nå til å skissere hva den neste serverutgaven av Windows skal tilby.

Det som er verdt å legge merke til er at Flessner overhodet ikke nevner noen serverutgave basert på Longhorn. Microsoft har flere ganger tidligere skiftet mening om dette, senest i mars i år sa Brian Valentine, Microsofts senior visepresident for Windows-avdelingen, at behovet for en slik utgave muligens er til stede.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.