BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er verdens kraftigste datamaskin

«Titan» oppnår rekordhøy ytelse med grafikkprosessorer.

Superdatamaskinen Titan
Superdatamaskinen Titan Bilde: Oak Ridge National Laboratory
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. okt. 2012 - 15:46

Oak Ridge National Laboratory (ORNL), som er underlagt det amerikanske energidepartementet, avduket mandag superdatamaskinen «Titan», som skal være den første i verden til å levere en ytelse på mer enn 20 petaflops (billioner flyttalsoperasjoner per sekund).

Titan er et Cray XK7-system som består av 18.688 noder. Hver node består av én 16-kjernes AMD Opterion 6274-prosesessor og én Nvidia Tesla K20-grafikkprosessor (GPU). Til sammen har systemet 299.008 CPU-kjerner og mer enn 700 terabyte med RAM. Den tar likevel ikke mer plass enn laboratoriets Jaguar-superdatamaskin, som med en ytelse på knapt 2 petaflops toppet Top 500-listen over verdens superdatamaskiner i en periode i 2009 og 2010.

Fordi GPU-ene kan utføre flere hundre beregninger samtidig, kan de utføre mange oppgaver mye raskere enn CPU-er. I Titan brukes derfor GPU-ene til å gjøre de tunge beregningene, mens CPU-ene brukes til å guide simuleringene.

– En utfordring ved superdatamaskiner i dag er effektforbruket, sier Jeff Nichols, assisterende direktør for databehandling og informatikk ved ORNL, i en pressemelding.

– Ved å kombinere GPU-er og CPU-er i et enkelt system krever mindre effekt enn CPU-er alene og er et ansvarlig skritt for å redusere CO2-utslippet vårt.

Nichols forteller at Titan vil tilby uovertruffen regnekraftig innen blant annet energi, klimaendringer, materialmaterialkunnskap og effektivisering av motorer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.