Superdatamaskinen Titan
Superdatamaskinen Titan (Bilde: Oak Ridge National Laboratory)

Her er verdens kraftigste datamaskin

«Titan» oppnår rekordhøy ytelse med grafikkprosessorer.

Oak Ridge National Laboratory (ORNL), som er underlagt det amerikanske energidepartementet, avduket mandag superdatamaskinen «Titan», som skal være den første i verden til å levere en ytelse på mer enn 20 petaflops (billioner flyttalsoperasjoner per sekund).

Titan er et Cray XK7-system som består av 18.688 noder. Hver node består av én 16-kjernes AMD Opterion 6274-prosesessor og én Nvidia Tesla K20-grafikkprosessor (GPU). Til sammen har systemet 299.008 CPU-kjerner og mer enn 700 terabyte med RAM. Den tar likevel ikke mer plass enn laboratoriets Jaguar-superdatamaskin, som med en ytelse på knapt 2 petaflops toppet Top 500-listen over verdens superdatamaskiner i en periode i 2009 og 2010.

Fordi GPU-ene kan utføre flere hundre beregninger samtidig, kan de utføre mange oppgaver mye raskere enn CPU-er. I Titan brukes derfor GPU-ene til å gjøre de tunge beregningene, mens CPU-ene brukes til å guide simuleringene.

– En utfordring ved superdatamaskiner i dag er effektforbruket, sier Jeff Nichols, assisterende direktør for databehandling og informatikk ved ORNL, i en pressemelding.

– Ved å kombinere GPU-er og CPU-er i et enkelt system krever mindre effekt enn CPU-er alene og er et ansvarlig skritt for å redusere CO2-utslippet vårt.

Nichols forteller at Titan vil tilby uovertruffen regnekraftig innen blant annet energi, klimaendringer, materialmaterialkunnskap og effektivisering av motorer.

    Les også:

Til toppen