TELEKOM

Her får du gratis bredbånd i taxien

- Passasjerene får internett uten avbrudd, lover Telenor.

Halden Taxi starter nå opp et pilotprosjekt med gratis mobilt bredbånd til kunder. (Illustrasjonsfoto: Vibeke Havenstrøm)
Halden Taxi starter nå opp et pilotprosjekt med gratis mobilt bredbånd til kunder. (Illustrasjonsfoto: Vibeke Havenstrøm)
5. okt. 2009 - 10:54

Drosjekunder får nå tilbud om gratis bredbånd gjennom et pilotprosjekt i Halden.

Mobile bredbåndsrutere er så langt installert i fire biler hos Halden Taxi. Pilotprosjektet kjøres i et samarbeid mellom taxinæringen, Telenor og forhandlerkjeden MobilData.

Målet er å gi full bredbåndsdekning i norske drosjer på sikt, heter det i en pressemelding fra de involverte aktørene.

- Det er snakk om helt vanlig mobilt bredbånd. Hastigheten kan komme opp i det som kalles 3,5 G, altså HSDPA-hastighet, forteller kjedeleder Espen Takla i MobilData til digi.no.

Konkurransefordel

Bilene er tydelig merket på utsiden slik at nettilgangen blir en konkurransefordel for taxiene som leverer dette tilbudet.

- Allerede nå ser vi at kundene er kjempefornøyde med gratistjenesten, og vi tror også taxinæringen i Norge for øvrig raskt får øynene opp for dette tilbudet. Næringen må drive produktutvikling på lik linje med andre bransjer, sier daglig leder Bent Skogli i Halden Taxi.

Uten passord

Foreløpig tilbys bredbåndet som en helt åpen WLAN-tilgang uten passord. Dermed vil kunne kunne komme seg på nett med mobil eller bærbar PC kun med et par tastetrykk.

- Etter hvert som prosjektet rulles ut er det naturlig å vurdere en passordfunksjon der kunder får utlevert passord av sjåføren, sier Takla.

Lignende tilbud har vært diskutert blant annet for buss, og mobilt bredbånd har tidligere vært prøvd ut på enkelte togstrekninger.

- Mange bruker mye tid i taxi til og fra møter i løpet av en arbeidsuke, og med trådløs bredbåndstilgang kan denne tiden utnyttes mer effektivt, sier Espen Takla i MobilData.
- Mange bruker mye tid i taxi til og fra møter i løpet av en arbeidsuke, og med trådløs bredbåndstilgang kan denne tiden utnyttes mer effektivt, sier Espen Takla i MobilData.

- Dette er det første prosjektet jeg kjenner til som prøver det samme ut for drosjenæringen, sier Espen Takla.

Den tekniske løsningen i bilene er svært enkel. Det dreier seg kun om en bredbåndsruter med integrert 3G-kort og abonnent på mobilt bredbånd.

- Hva er forretningsmodellen deres?

- Forretningsmodellen er at vi leverer utstyret og kobler dette opp i bilene. Abonnementet leveres fra Telenor. MobilData tjener penger på leveranse av utstyret og det er taxinæringen selv som betaler for abonnementsavgiften, forklarer Takla.

- Vil dette koste noe for kundene, etter hvert?

- Nei, det har ikke blitt diskutert. Det har kun vært diskutert som en gratistjeneste, svarer Takla.

Prosjektet er nå i en tidlig fase. Etter hvert som erfaringene strømmer inn vil det ifølge MobilData vurderes å øke antallet biler som tilbyr gratis internett til sine passasjerer.

Best dekning i byene

Telenor opplyser at selskapet nå har en 3G-dekning på 86 prosent i Norge. I tillegg skilter teleoperatøren med turbo-3G-dekning i og rundt alle de store byene, samt ved mange utfartssteder og hytteområder.

På plasser uten 3G-dekning må kundene ta til takke med det tregere Edge-nettverket.

- Helt uten avbrudd

- Vi er godt posisjonert for å tilby taxipassasjerer bredbåndstilgang. Nettet er svært stabilt og raskt. I tillegg er overgangen mellom de ulike databærerne i nettet helt sømløs. Det betyr at taxipassasjerene kan være på nett helt uten avbrudd eksempelvis fra Oslo sentrum til Gardermoen, sier salgssjef Kaare Høiland Telenor i en melding.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.