Her finner du den billigste PC-en - bit for bit

Nettstedet Hardware Norge offentliggjorde tirsdag en undersøkelse over priser på vanlige datakomponenter hos et stort antall dataforhandlere som selger over Internett. Rekkefølgen har endret seg betydelig det siste halve året.

Nettstedet Hardware Norge offentliggjorde tirsdag en undersøkelse over priser på vanlige datakomponenter hos et stort antall dataforhandlere som selger over Internett. Rekkefølgen har endret seg betydelig det siste halve året.

Hardware Norge er et nettsted som har som mål å rettlede datamaskinbrukere gjennom jungelen av komponenter og forhandlere. I tillegg til å sammenligne priser på vanlige komponenter, samler nettstedet også inn lesernes erfaringer med de forskjellige nettbutikkene.

Hvert kvartal publiserer Hardware Norge en større undersøkelse hvor prisen på ti populære produkter ved et stort utvalg nettbutikker sammenlignes. Undersøkelsen for fjerde kvartal 1999, som ble offentliggjort klokken 13 i dag, tar for seg prisene ved 79 forhandlere.

Prisene på følgende produkter blir sammenlignet:

1. Intel Pentium III 600 MHz Boxed PC-100 (prosessor)

2. Lexmark Z51 (skriver)

3. Panasonic SL70 TCO92 17" (skjerm)

4. 128 MB PC100 SDRAM (minne)

5. AOpen HX08 Fulltower ATX (kabinett)

6. Asus P3B-F, BX-chipsett (hovedkort)

7. Matrox Millenium G400 Max, 32MB, AGP (skjermkort)

8. Creative PC-DVD 6x Encore Dxr3, m/MPEG 2 dekoder (DVD-ROM)

9. Plextor PX-W4220Ti (CD-brenner)

10. Logitech Cordless desktop I-Touch (mus og tastatur)

Ingen av forhandlerne leverer alle produktene. Derfor har Hardware Norge laget to oversikter - én over de forhandlerne som kan levere minst fem av produktene, og én over de forhandlerne som har et mer begrenset utvalg. Det er ikke nødvendigvis slik at de som er billigst på summen av alle produktene er billigst hvis produktene kjøpes enkeltvis.

Hardware Norge har regnet ut prisen en kunde må betale hvis vedkommende handlet hver komponent på hos den billigste forhandleren. Frakt og ekspedisjonsavgifter er da ikke tatt med. Den "ideelle" prisen for alle produktene til sammen 20.069 kroner. Men som nevnt leverer ingen av forhandlerne alle produktene. Derfor blir sammenligningen gjort mellom prisen på det utvalget forhandleren kan levere og den ideelle prisen på utvalget.

På førsteplass kommer Komplett Data. Selskapet leverer åtte av de ti produktene med en pris som bare er 4,2 prosent over den ideelle. Deretter kommer KK88. Denne forhandleren kan levere syv av produktene til en pris som er 7,7 prosent over det ideelle. Tett bak kommer PS Data. Også disse leverer syv av produktene, prisen ligger 7,9 prosent bak idealprisen.

Oversikten over forhandlere som leverer mindre en fem produkter er så springende at det er vanskelig å trekke noen konklusjon, men den er helt klart interessant for de som kun skal kjøpe noen få av disse produktene.

Det må likevel understrekes at denne undersøkelsen har enkelte svake punkter, noe Hardware Norge ikke nøler med å avsløre. For det første er ikke frakt- og ekspedisjonsutgifter inkludert. Forhandlere som inkluderer dette i prisen på produktene kommer derfor dårligere ut i undersøkelsen enn de fortjener, samtidig som enkelte tar overpris for frakten, i hvert fall hvis det kun er snakk om en liten bestilling.

En annen ting er at mange forhandlere senker prisen på bekostning av servicenivået. Selv om dette er temmelig vanlig, betyr ikke dette at alle forhandlere med lave priser har dårligere service enn de som er noe dyrere.

Du finner hele undersøkelsen hos Hardware-Norge.

Til toppen