BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her flopper fri programvare

- Forretningsystemer basert på åpen kildekode mislykket, sier Redpill Linpro.

Eks Linpro-sjef Trond Heier har stor tro på friprog-løsingen SugarCRM, som han viser frem her. Innen ERP er det imidlertid lite å hente på åpne løsninger, innrømmer han. (Foto: Marius Jørgenrud)
Eks Linpro-sjef Trond Heier har stor tro på friprog-løsingen SugarCRM, som han viser frem her. Innen ERP er det imidlertid lite å hente på åpne løsninger, innrømmer han. (Foto: Marius Jørgenrud)
19. mai 2009 - 12:43

Det er mest vanlig å trekke frem alle suksesshistoriene når fri programvare omtales, med velprøvde og populære friprog-alternativer blant annet innen operativsystemer, databaser, virtualisering og applikasjonsservere.

Men modellen har ikke slått an overalt.

Forretningssystemer er et slikt område. Redpill Linpro forteller i et intervju at de har satset også på dette, men at satsingen var mislykket.

- Markedet for forretningssystemer er et ormebol, det finnes allerede svært mange leverandører. Dessuten gir allerede mange leverandører bort løsningene sine og tjener i stedet penger på konsulentvirksomhet, sier sverigesjef Anders Liling til idg.se.

I slike tilfeller faller også sparte lisenskostnader bort som argument for å velge fri programvare.

- En gang før fusjonen med Linpro prøvde Redpill ut ERP-løsningen Compiere. Det er nok dette Anders Liling sikter til, sier tidligere Linpro-sjef Trond Heier til digi.no.

Redpill hadde en tid i oppdrag å oversette og tilpasse denne løsningen for det svenske markedet. I dag er produktet fjernet fra oversikten over støttede løsninger på selskapets nettsider.

- ERP-markedet er veletablert. For å lykkes må man ha et tungt økosystem rundt, med hovedvekt på økonomi og virksomhetsstyring. Verken Redpill eller Linpro har hatt forretningssystemer som sitt sterkeste område, fortsetter Heier.

Heier kommer ikke på noen eksempler på friprog-alternativer for norske virksomheter innen lønn- og personal.

- Heller ikke for timeregnskap har fri programvare slått særlig an. Det er jeg litt overrasket over. Det er mange tjenesteytende virksomheter etter hvert, og det finnes gode løsninger.

Innen timeregistrering foreslår han nederlandske Achievo som et godt åpent alternativ som har har stor tro på.

For gruppevare trekker han frem Yahoo-eide Zimbra som et spennende alternativ til proprietære løsninger. Denne løsningen gir gruppevarefunksjonalitet som e-post, kalender, oppgaver og lignende.

- Det begynner å komme en del gode eksempler også innen fagsystemer, sier Heier.

Heiers tidligere svenske lederkollega har gjort seg noen tanker om hvorfor åpen kildekode fungerer på visse områder, men ikke andre.

- Jo mer spesialisert et produkt er, desto mindre egnet er det for å være fri programvare. For å lykkes med friprog kreves et stort miljø som både utvikler og anvender produktet, mener Liling, ifølge det svenske nettstedet.

På hvilke områder mener du at det finnes for få friprog-alternativer? Finnes det løsninger som ikke kan erstattes av åpne løsninger?
Bli gjerne med i debatten!

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.