Gigabit LTE

Her har de åpnet Europas første kommersielle gigabit 4G-nett

Men kun et fåtall mobiltelefoner støtter de høye nedlastingshastighetene.

Wembley Stadium i London.
Wembley Stadium i London. (Bilde: WNSL (Wembley Stadium pressefoto))

Men kun et fåtall mobiltelefoner støtter de høye nedlastingshastighetene.

Storbritannias største mobiloperatør, EE, har sammen med brikkeprodusenten Qualcomm og Sony demonstrert det som ifølge en pressemelding fra Qualcomm skal være Europas første kommersielle gigabit LTE-nettverk.

Demonstrasjonen ble utført i forbindelse med et arrangement på Wembley Stadium i London onsdag 5. juli. 

Under demonstrasjonen ble det ifølge pressemeldingen oppnådd opplastingshastigheter på 110 Mbit/s og nedlastingshastigheter på 750 Mbit/s. Ifølge pressemeldingen har EE oppgradert sitt 4G-nett i Cardiff og i Londons Tech City, og vil fortsette utrullingen gjennom 2017 og 2018.

Fungerer på få telefoner

Nettstedet Alphr skriver at demonstrasjonen ble gjort med en Sony Xperia XZ Premium-mobiltelefon som var koblet til en bærbar PC som kjørte Ooklas Speed Test. «Speedometeret» stoppet på 765 Mbit/s, ifølge Alphr – altså litt høyere enn makshastigheten som oppgis i pressemeldingen.

For å oppnå disse hastighetene er det imidlertid nødvendig med støtte både i mobiltelefonene og i basestasjonene. I skrivende stund er du nødt til å ha en mobiltelefon som er utstyrt med en Qualcomm Snapdragon 835-systembrikke og et Snapdragon X16 LTE-modem eller en Samsung Exynos 8895-brikke. I tillegg må telefonen ha et såkalt 4x4 MIMO-antenneoppsett – det vil si støtte for å sende og motta fire datastrømmer samtidig. Foreløpig er det et begrenset antall telefoner som tilfredsstiller disse kritieriene, men i hvert fall Sony Xperia XZ Premium, Samsung Galaxy S8/S8 Plus og HTC U11 skal fungere, ifølge Alphr. 

Skritt på vei mot 5G

Roberto Di Pietro, direktør for forretningsutvikling hos Qualcomm Europe, sier i pressemeldingen at gigabit LTE ikke bare handler om raske nedlastingshastigheter.

– Det handler om å gi fordeler til brukerne, uavhengig av hvilken enhet de bruker akkurat nå, og det utgjør det første store skrittet på veien mot 5G.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.
Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen. Foto: Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor skriver i en epost til digi.no at de «selvsagt ser på» støtte for dette også i Telenors nett, uten at han kan si noe om tidsperspektivet.

– Ja, dette er et naturlig steg for 4G med mange plusser på vei til 5G. Den største utfordringen for dette i praksis er manglende støtte i terminalene og ikke minst sambandskapasitet til alle sitene, skriver Amundsen.

Kombinerer flere teknologier for å oppnå høye hastigheter

X16-modemet som er en del av Snapdragon 835-plattformen benytter flere ulike teknikker for å oppnå de høye hastighetene. 

Ifølge Qualcomm brukes LTE Advanced-funksjoner som 4x4 MIMO (altså fire samtidige datastrømmer for sending og mottak) i tillegg til at man slår sammen ressurser fra tre ulike frekvensbånd til én datastrøm (3xCA – tre ganger carrier aggregation). Det benyttes også moduleringsteknikken 256-QAM (kvadraturamplitudemodulasjon), som innebærer at man kan overføre flere databits av gangen. 

Høye hastigheter i 4G-nett er imidlertid ikke nytt – selv om nettet på Wembley skal være det første kommersielle nettet som er klart for disse hastighetene. Allerede i desember 2015 demonstrerte Telia hastigheter på rundt 1200 Mbit/s i Oslo, skriver Inside Telecom (abonnementstjeneste). Da ble det brukt fem ganger carrier aggregation, 256 QAM og 4x4 MIMO.

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen