RESULTATERFINANS

Her kan du kjøpe billig musikk over nett

Det finnes ingen stor norsk musikkbutikk på nett, men du kan kjøpe alt fra en engelsk nettbutikk. Prisene er svært hyggelige, men det er én stor hake.

21. mai 2003 - 00:01

Amerikanske, engelske og italienske nettbrukere har et alternativ til piratkopiering og platebutikker. I disse landene har platebransjen eller Internett-leverandøren Tiscali lansert musikkbutikker på nett som selger det meste fra de fem store plateselskapene.

Her i Norge er vi henvist til musikkbutikker der en ny CD fort koster 150-180 kroner. digi.no har flere ganger sjekket med plateselskapene og Tiscali, men det foreligger ingen planer for å lansere tjenesten verken i Norge eller i de andre nordiske landene.

Men det finnes en fullt brukbar omvei - den er verken ulovlig eller treg. digi.no har testet Tiscalis engelske nettbutikk, som drives av nettselskapet OD2. Første gang kom vi ikke inn og tok derfor kontakt med først Ticali og deretter OD2.

Der forteller pressetalskvinne Elaine Marshall at tjenesten faktisk er åpen for norske brukere - OD2 har salgsrettigheter som dekker Norden og Tiscali har ikke protestert i påvente av at de skal opprette en egen norsk butikk.

I utgangspunktet skulle man dessuten tro at tjenesten bare var åpen for Internett-kunder av Tiscali, men i Tiscalis engelske musikkbutikk ligger det et valg for "ikke-kunder".

Prisene er svært hyggelige sammenlignet med hva norske musikkjøpere er vant med i den fysiske musikkbutikken på hjørnet. Du kan velge mellom tre medlemskap; basis, sølv og gull. Med sølv kan du laste ned 50 låter i måneden til en pris på bare 55 kroner (4,99 pund).

Etter en grei registreringsprosess der du betaler med Visa-kort, kommer du inn på en omfattende tjeneste med mye redaksjonelt stoff, anbefalinger, søkemuligheter og forskjellige lister. De store plateselskapene skal alle være representert.

digi.no har ikke gjennomgått utvalget i detalj, men oppdaget helt tilfeldigvis en liten 'feil': CD-en Meteora av amerikanske Linkin Park ligger høyt på VG-listen, men er ikke tilgjengelig hos Tiscali. Dette er trolig en tilfeldighet.

For hver låt, får du knapper for kjøp/nedlasting til 10 kreditter stykket eller høre på dem til 1 kreditt stykket. (Sølv-konto gir 500 kreditter i måneden). Nedlastningen av en låt fra Blurs siste album fyker unna på 25 sekunder (160-170 KB i sekundet). Bildet til venstre viser knappene som står ved siden av hver låt. Filene er på 3-4 MB og er lagret i høy kvalitet.


Men tjenesten har minst én stor begrensning: Filene lastes ned i Microsofts WMA-format, ikke MP3. WMA-formatet er kopibeskyttet og kan begrenses på mange måter, blant annet hvor lenge du kan spille filen. Tiscali har lagt inn en sperre på 30 dager - du kan altså ikke bygge deg opp en musikksamling.

Du kjøper altså ikke musikken, men leier den i 30 dager. Dette er i og for seg greit - hvis Tiscali eller OD2 hadde gjort skikkelig oppmerksom på det. Men det nevnes ikke når du registrerer deg, verken i vanlig tekst eller kontrakten du må godta.

Til høyre ser du informasjonen du får når du høyreklikker på en nedlastet fil. Det er først i forklaringen til førstegangsbrukere du får vite at du ikke kjøper, men leier musikk. Lisensene fornyes fortløpende - det vil si så lenge du er kunde. Den dagen du sier opp ditt medlemskap og slutter å betale, går lisensene ut etter 30 dager og du mister hele musikksamlingen du har kjøpt/leid.

Du kan heller ikke brenne filene til en CD. Det eneste du kan gjøre er å overføre filene til en annen PC. Dette fungerer prikkfritt - du blir spurt om passord og brukernavn, men maskinen må ha internett-tilknytning for å sjekke rettighetene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.