FORBRUKERTEKNOLOGI

Her kommer smarturene

Tre store leverandører har gjort seg klare.

QualComm Toq, Sony SmartWatch 2 og Samsung Galaxy Gear kommer alle i salg denne høsten.
QualComm Toq, Sony SmartWatch 2 og Samsung Galaxy Gear kommer alle i salg denne høsten. Bilde: Qualcom, Sony og Samsung
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. sep. 2013 - 10:55

Selv om flere leverandører har prøvd seg tidligere, var kvelden i går den virkelige starten på kappløpet om å tilby smartur til massemarkedet.

Sony avduket egentlig selskapet SmartWatch 2 – som er den andre i rekken – allerede i juni. Men det er først nå den kommer i salg, til 179 euro – omtrent 1800 kroner inkludert norsk mva. Den presenteres som skjerm nummer to til Sony nye smartmobil-flaggskip, Xperia Z1, men skal kunne kommunisere med alle smartmobiler med NFC-støtte og Android 4.0 eller nyere. På smarturet vil man kunne lese mange ulike typer meldinger, betjene samtaler, se varslinger og vær, men også styre kameraet i Xperia Z1. I tillegg skal det finnes en rekke kompatible applikasjoner i Google Play.

SmartWatch 2 leveres med en LCD-skjerm på 1,6 tommer med 220 x 176 pikslers oppløsning. Selve urkassen er i aluminium, mens armbåndet er lagd av silikon eller rustfritt stål. Urkassen er 9 millimeter tykk. Med silikonarmbånd veier den 48,4 gram. Ved normal bruk skal batteritiden være på 3-4 dager.

Med såpass stor skjerm vil smartur som denne Sony SmartWatch 2 nødvendigvis ta litt plass på armen. <i>Bilde: Sony</i>
Med såpass stor skjerm vil smartur som denne Sony SmartWatch 2 nødvendigvis ta litt plass på armen. Bilde: Sony

Det har også vært store forventninger til hva Samsungs smartur, Galaxy Gear, vil levere. Også denne er beregnet for tett samarbeid med en smartmobil, men etter alt å dømme kun sammen med Samsungs egne Galaxy-enheter.

Galaxy Gear støtter mye av det samme som Sonys SmartWatch 2, men har i tillegg innebygd 1,9 megapikslers foto- og videokamera, akselerometer og gyroskop. Dessuten har den innebygget mikrofon og høyttaler, samt støtte for talestyring. Det gjør at smarturet kan brukes til å opprette blant annet meldinger, kalenderoppføringer og alarmer.

Gear leveres med en 800 MHz prosessor, 1,63 tommers Super AMOLED-skjerm med 320 x 320 pikslers oppløsning. Tykkelsen er på 11,1 mm og veksten er 73,8 gram.

Batteritiden ventes å bli vesentlig dårligere enn det Sony oppgir for SmartWatch 2. Til The Verge opplyser Samsung at Galaxy Gear skal ha en batterikapasitet på 315 mAh og en batteritid på omtrent et døgn, avhengig av bruken.

Forskningsdirektør i Samsung Electronics Co. demonstrerte selskapets Galaxy Gear-smartur under IFA-messen i Berlin i går. <i>Bilde: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images</i>
Forskningsdirektør i Samsung Electronics Co. demonstrerte selskapets Galaxy Gear-smartur under IFA-messen i Berlin i går. Bilde: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Samsung Galaxy Gear ventes i salg den 25. september med en anbefalt utsalgspris på 2600 kroner.

Det tredje smarturet som dukket opp i går, var en noe større overraskelse. Qualcomm er mest kjent for å levere teknologi til andres enheter, men har denne gang valgt å utvikle og tilby et sluttbrukerprodukt, nemlig Toq.

– Vi forsøker ikke å bli et forbrukerelektronikk-selskap, men vi ønsker å komme med en erklæring om hva vi mener vil være egenskaper og karakteristikker ved vellykket, kroppsbåren databehandling, sier Rob Chandhok, president for Qualcomm Internet Services and Qualcomm Innovation Center, til CNET News.

Toq er i likhet med Sonys smartur kompatibel med alle nyere Android-enheter (4.0.3 og nyere) og skal fungere som en skjerm nummer to for disse. Uret tar i bruk selskapets digitalt fargeblekk-lignende Mirasol skjermteknologi og WiPower LE trådløs opplading. Den skal ha støtte for Bluetooth-baserte hodetelefoner og kunne brukes i flere dager uten opplading. Den drives av en 200 MHz Cortex M3-prosessor.

Qualcomm Toq tar i bruk helt annen skjermteknologi enn de to andre smarturene som ble vist fram i går. <i>Bilde: Qualcomm</i>
Qualcomm Toq tar i bruk helt annen skjermteknologi enn de to andre smarturene som ble vist fram i går. Bilde: Qualcomm

Toq skal kunne brukes til å håndtere samtaler, tekstmeldinger, møtepåminnelser og ulike varslinger. Den skal også ha støtte for utviklingsrammeverket AllJoyn og helseteknologien 2net.

Qualcomm Toq kommer i salg i fjerde kvartal i år, trolig i oktober, men i svært begrenset opplag. Ifølge Chandhok vil selskapet bare selge noen titalls tusen av disse enhetene. Forventet utsalgspris er omtrent 300 dollar, knapt 2300 kroner inkludert mva.

Det er ventet at Apple vil lansere produktet iWatch under et arrangement i begynnelsen av neste uke. Selskapet har nylig fått innvilget en rekke patenter knyttet til kroppsbåren databehandling, noe som kan tyde på at selskapet har planer om slike produkter. Men navnet iWatch antyder ikke nødvendigvis at det nå dreier seg om et armbåndsur. Mange mener at det like gjerne kan være et tv-lignende produkt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.