Her lages Intels nyeste prosessorer

Intel har nettopp åpnet en ny fabrikk i USA som skal produsere enda mindre og raskere prosessorer.

Her lages Intels nyeste prosessorer

Intel har nettopp åpnet en ny fabrikk i USA som skal produsere enda mindre og raskere prosessorer.

Intel kommer i november med nye prosessorer med fire kjerner samlet i én eneste silisiumbit. Disse prosessorene er mest kjent under kodenavnet Penryn.

Prosessorene er de første fra Intel som er laget med en 45 nanometers prosessteknologi. For å kunne gjøre dette i stort volum, har Intel investert i et helt nytt produksjonsanlegg. Dette ble åpnet i går.

Fabrikken, som går under navnet Fab 32, ligger i Chandler, Arizona. Det har kostet omtrent tre milliarder dollar å bygge den, et arbeid som er blitt gjort av 3000 bygningsarbeidere i løpet av 8 millioner arbeidstimer.

Den har et gulvflate på drøyt 92 tusen kvadratmeter, hvorav 17 tusen kvadratmeter er såkalte «clean rooms» hvor selve produksjonen pågår.

Men fabrikken er bare den første av tre som snart skal kunne produsere brikker basert på 45 nanometers prosessteknologi. Intel skal åpne Fab 28 i Kiryat Gat, Israel og Fab 11x i Rio Rancho, New Mexico, i løpet av 2008. Fra før har selskapet dessuten utviklingsanlegget D1D i Oregon som har produsert 45 nanometers brikker siden januar i år.

Intel lover at det nye anlegget skal være blant selskapets mest miljøvennlige til nå. De nye prosessorene lages helt uten bly og halogen, og prosessteknologien skal alene redusere utslipp som fører til global oppvarming med 15 prosent, sammenlignet med eldre teknikker.

Les mer og se flere bilder av brikkene og Fab 32 her.

Fab 32 er nå arbeidsplass for omtrent 1000 personer.

Til toppen