JUSS OG SAMFUNN

Her takker Google nei til patentsamarbeid

Google og Microsoft fortsetter ordkrigen.

E-post til Microsofts Brad Smith hvor Googles Kent Walker takker nei til å kjøpe Novell-patenter sammen med Microsoft.
E-post til Microsofts Brad Smith hvor Googles Kent Walker takker nei til å kjøpe Novell-patenter sammen med Microsoft. Bilde: Microsoft v/Frank X. Shaw

Googles toppjurist, David Drummond, anklaget denne uken Microsoft, Apple, Oracle og flere andre for å stå bak en organisert, fiendtlig kampanje mot Android-plattformen, hvor patenter brukes som våpen for å gjøre det dyrere for mobilprodusentene å levere smartmobiler med Android.

Drummond trakk fram at to eller flere av de nevnte selskapene har gått sammen om å kjøpe to patentporteføljer, Novells og Nortels, muligens for å redusere Googles mulighet til å bygge opp en egen samling med patenter med tilknytning til mobilteknologi. Google opplyser at selskapet er nødt til å styrke selskapets patentportefølje for å kunne forsvare seg mot framtidige patentsøksmål.

I en kort kommentar til Drummonds blogginnlegg, skrev Brad Smith, juridisk direktør i Microsoft, at Google takket nei til å by på Novell-patentene sammen med Microsoft.

I en nyere twittermelding legger Microsofts PR-sjef, Frank X. Shaw, fram et bevis for dette, nemlig et bilde av e-post hvor Google takker nei til samarbeidet.

E-posten er skrevet av Kent Walker, en annen i Googles juridiske ledelse.

E-post til Microsofts Brad Smith hvor Googles Kent Walker takker nei til å kjøpe Novell-patenter sammen med Microsoft.
E-post til Microsofts Brad Smith hvor Googles Kent Walker takker nei til å kjøpe Novell-patenter sammen med Microsoft. Bilde: Microsoft v/Frank X. Shaw

I en oppdatering av det opprinnelige blogginnlegget, kommenterer Drummond Microsofts respons.

Han skriver at Microsoft med dette forsøker å rette fokuset vekk fra substansen i problemene som Google har trukket fram.

– Hvis du tenker på det, er det innlysende hvorfor vi takket nei til Microsofts tilbud. Microsofts mål har vært å holde Google og produsentene av Android-enheter unna ethvert patent som kan brukes som forsvar mot selskapets angrep. Et felles oppkjøp av Novells patenter, som ga alle parter en lisens, ville ha eliminert enhver beskyttelse disse patentene kunne tilby Android mot angrep fra Microsoft og selskapet budpartnere, skriver Drummond.

– Det å sikre at vi ikke ville kunne bruke disse patentene til å forsvare Android, samt å få oss til å betale for privilegiet, må ha framstått som en genial strategi for dem. Vi lot oss ikke narre, fortsetter Drummond.

I april i år krevde USAs justisdepartement at oppkjøpet av Novell-patentene måtte skje i henhold til GNU General Public License (GPL) og Open Invention Network License. Dette ble ifølge departementet gjort for å sikre konkurransen og innovasjonen i fellesskapet for programvare basert på åpen kildekode.

Microsofts PR-sjef har svart også på de nyeste uttalelsene fra Drummond:

SO partnering with others & reducing patent liability across industry is not something they wanted to help do

Selv om Google får støtte fra mange i denne saken, som også er en del av selskapet forsøk på å få reformert det amerikanske patentsystemet, møter selskapet likevel motbør hos mange. Spesielt kraftig kritikk får selskapet av David Ruddock i Android Police, som mener at Google må slutte å spille offer i denne saken.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.