JUSS OG SAMFUNN

Her vil statsråden hente IT-kompetansen

 

Kunnskapsministeren mener at mangelen på IT-kompetanse de neste årene delvis kan dekkes inn med overtallige fra oljesektoren.
Kunnskapsministeren mener at mangelen på IT-kompetanse de neste årene delvis kan dekkes inn med overtallige fra oljesektoren. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
29. apr. 2015 - 14:36

De dårlige tidene i oljeindustrien kan gi overskudd av folk med IT-kompetanse, og det kan dekke en del av underskuddet i andre deler av norsk arbeidsliv.

Slik svarer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på en interpellasjon om hva regjeringen vil gjøre for å sikre en økning av kapasiteten til norsk IKT-utdanning.

Analyser viser at mangelen kommer til å bli stor de neste 15 årene.

Les også: 30 millioner til IT-forskning

Strategi?

Saken var til behandling i Stortinget tirsdag, etter initiativ fra Marianne Aasen (Ap) i Utdanningskomiteen.

– Hvordan vil regjeringen jobbe videre strategisk med denne store utfordringen vi har i Norge, ville hun vite.

Kjernen i statsrådens holdning er at regjeringen ikke skal ha en strategi for å instruere universiteter og høyskoler.

Det er institusjonene som har ansvar for å dimensjonere studietilbud i tråd med regionale og nasjonale behov, samt deres egen profil, prioriteringer og ressurser, sier Røe Isaksen.

Han forutsetter at de samarbeider aktivt med bransjen og arbeidslivet for å finne den miksen av kapasitet og studietilbud som samfunnet trenger.

– Utdanningsstedene bør være rustet til å øke opptaket hvis arbeidslivet etterspør en slik kompetanse, sier statsråden.

Andre ting IT-bransjen venter på: Han har en hodepine

Flere ferdig fortere

Samordnet opptak viser en økning i søkere med IKT og matematikk som førstevalg.

2015-tallene viser økning på 17,5 pst.

– I tall snakker vi om 3473 førstevalgssøkere til IKT. Dette gir universiteter og høyskoler mulighet til å øke opptakene i samsvar med tilrådingene i Damvad-rapporten, mener ministeren.

Med 2,2 søkere pr. studieplass i IT, blir det økt konkurranse om studieplasser.

– Det bidrar til høyere inntaksnivå og dermed mulighet for at flere fullfører raskere, sier han.

Torbjørn Røe Isaksen
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at både arbeidslivet og utdanningsstedene har ansvar for å øke rekrutteringen til IT-fagene. Bilde: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Hva med sommerjobb?

I tillegg må de som etterspør IKT-kompetanse ta egne initiativ for å rekruttere.

– Jeg vil oppfordre miljøene til å påvirke studentene for rekruttering. Kanskje traineer og sommerjobber kan være aktuelle virkemidler, mener Røe Isaksen.

Og endringer i samfunnet kan dekke deler av etterspørselen, mener Røe Isaksen og sikter til nedgangen i oljesektoren.

– Fagpersoner som tidligere søkte seg til oljenæringen, kan nå i større grad enn tidligere vende seg mot IKT-relaterte arbeidsoppgaver i andre deler av arbeidslivet. Dette kan, midt i alt det negative med det, også ha en positiv side. Det kan gi grobunn for ny innovasjon, omstilling og bidra til å skape nye arbeidsplasser i Norge, mener kunnskapsministeren.

Skal skaffe eksperter

Likevel kommer han med signaler om at regjeringen ikke kommer til å holde fingrene helt unna fatet.

I sin første rapport peker Produktivitetskommisjonen på noen forutsetninger for at Norge skal ha et konkurransedyktig næringsliv internasjonalt i årene fremover: Det krever en arbeidsstyrke med relevant kompetanse til å utvikle stadig mer innovative og effektive produksjonsprosesser.

– Derfor vil regjeringen legge til rette for at vi får flere eksperter innen IKT, samt personer med tverrfaglig kompetanse, sier kunnskapsministeren.

Her varsler han at dette blir tema i en egen melding om IKT-politikken, som moderniseringsministeren skal legge frem for Stortinget neste år.

Les også: En ny digital agenda for Norge

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.