JUSS OG SAMFUNN

Her vrimler det av piratinnhold

– Helt klart ulovlig. Det er rart at Microsoft ikke rydder opp, sier Rettighetsalliansen.

Microsoft har tidligere sagt at de sertifiserer alle apper før de publiseres. Her er én av mange apper som tilbyr piratstrømming av film og tv-serier.
Microsoft har tidligere sagt at de sertifiserer alle apper før de publiseres. Her er én av mange apper som tilbyr piratstrømming av film og tv-serier. Bilde: Skjermdump fra Windows Store/digi.no
23. aug. 2017 - 06:48 | Endret 23. aug. 2017 - 10:00

(Oppdatert med svar fra Microsoft nederst i saken.)

Det vrimler av gratisapper i Microsofts Windows Store som tilbyr ulovlig strømming av film og tv-serier, melder nettstedet Torrentfreak og en rekke andre medier.

Kinoaktuelle filmer som «Wonder Woman», «Spider-Man: Homecoming» og «Guardians of the Galaxy Vol. 2» er bare noen av de mange tusen titlene det lokkes med.

– Helt klart ulovlig

– Dette er helt klart ulovlig innhold, konstaterer leder Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

Alliansen jobber på vegne av organisasjoner knyttet til film-, musikk- og bokbransjen for å redusere omfanget av brudd på åndsverksloven.

Det er litt merkelig at Microsoft som et stort selskap ikke gjør noe aktivt for å rydde opp

– Dette er apper folk legger inn selv, ikke Microsoft. Men det er litt merkelig at de som et stort selskap ikke gjør noe aktivt for å rydde opp. De har et ansvar for å rydde i eget hus, mener Johansen.

Mange av de omtalte appene fungerer på tvers av flere plattformer, som pc, mobil eller spillkonsollen Xbox. Flere av dem figurerer på listen av de mest nedlastede gratisappene, i hvert fall i den engelskspråklige utgaven av app-butikken.

Noen topplasseringer er det ikke snakk om i den norske utgaven av Windows Store, men appen er også der enkle å finne. For eksempel ved å søke etter «free movies».

Microsoft har tidligere uttalt til digi.no at de sertifiserer hver app før publisering. App-butikken har de siste tre årene flere ganger vært kritisert for utbredelse av falske apper, piratvare og applikasjoner av lav kvalitet.

Lenker kan være lovbrudd

Advokat Øystein Flagstad i advokatfirmaet Grette representerer Rettighetsalliansen. Han mener de omtalte appene både er ulovlige å distribuere og ulovlige å bruke.

– Det er på det rene at den som i kommersielt øyemed distribuerer apper som inneholder lenker til materiale utlagt uten rettighetshavers samtykke, begår en opphavsrettskrenkelse, skriver han.

Det er utgiveren av den enkelte appen han sikter til. Advokaten viser til flere avgjørelser i EU-domstolen den siste tiden. Blant annet saken GS Media mot Sanoma.

– Lenking er opphavsrettskrenkelse dersom den som lenker vet at innholdet er lagt ut uten samtykke, og hvis lenkingen skjer i kommersielt øyemed formodes den som lenker å vite dette, fortsetter Flagstad.

Han nevner også den såkalte Filmspeler-saken, der EU-domstolen avgjorde at kommersiell distribusjon av maskinvare som inneholder lenker til materiale utlagt uten samtykke også utgjør et brudd på opphavsretten.

Venter strømmeforbud

Verken digi.no eller Willy Johansen i Rettighetsalliansen har studert de antatte pirat-appene i Windows Store nærmere. Det er uklart for oss om innholdet blir delt med andre brukere, typisk gjennom bittorrent-teknologi, samtidig med avspilling eller ikke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Uansett viser alliansen til at regjeringen har sendt forslag til ny åndsverklov til behandling i stortinget. En skjerping av lovverket vil ventelig gjøre det forbudt å strømme åndsverk og annet opphavsrettslig beskyttet innhold fra en ulovlig kilde.

– Det kommer til å gå igjennom at strømming fra ulovlige kilder blir forbudt. Det har ikke vært klart nok i lovverket før, sier leder Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

I mellomtiden sier Johansen at han skal tipse interesseorganisasjonen for amerikansk film, MPAA, om funnet av pirat-apper i Windows Store. Han vil også ta opp saken under alliansens neste møte senere denne uken.

Aktuell ny strømmebestemmelse

Advokat Flagstad har sendt oss en utdypende kommentar om forslaget til revidert åndsverkslov.

Ifølge ham sørger slår lovforslaget uttrykkelig fast at det ikke er tillatt å strømme innhold fra ulovlig kilde.

– Når det gjelder bruken av appene, har Kulturdepartementet i forslaget til ny åndsverklov § 3 foreslått en bestemmelse som uttrykkelig fastslår at det ikke er tillatt å strømme innhold fra ulovlig kilde:

"Det er ikke tillatt å strømme eller på annen måte bruke åndsverk som åpenbart i strid med denne loven er gjort tilgjengelig for allmennheten på Internett eller annet elektronisk kommunikasjonsnett når bruk fra den ulovlige kilden er egnet til å skade opphavers økonomiske interesser i vesentlig grad."

– Etter at proposisjonen til ny åndsverklov ble sendt ut, har dessuten EU-domstolen i april 2017 uttalt seg om spørsmålet i den såkalte Filmspeler-saken, der EU-domstolen uttaler at den som benytter denne typen maskinvare til strømming fra ulovlig kilde vil begå opphavsrettskrenkelse også etter gjeldende regelverk. Dette gjelder altså selv om strømmingen skjer i privat sammenheng, skriver Flagstad.

Dette svarer Microsoft

Microsoft Norge har sjekket opp hvordan selskapet faktisk jobber for å kvalitetssikre innholdet i Windows Store.

– Vi tar rapporter om opphavsrettskrenkelse eller upassende innhold i Windows Store på alvor, og vil gå grundig gjennom disse nye rapportene. Vi ønsker å tilby våre kunder trygt innhold med høy kvalitet, og samarbeider derfor kontinuerlig med våre utviklere for å sikre at de opptrer i henhold til vilkårene i vår Avtale for utviklere og våre retningslinjer for Windows Store, skriver kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen til digi.no.

Hun viser til at rettighetshavere som finner en app i Windows Store som de mener bryter deres opphavsrett kan klage via Microsofts side for beskyttelse av varemerke og opphavsrett. 

– I tillegg oppfordrer vi alltid kunder til å rapportere problemer de opplever med Windows Store. De fleste problemer kan rapporteres via lenken «Rapporter denne appen» i Windows Store.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.