JUSS OG SAMFUNN

Hernes vil ha helsevev

Sosial- og helsedepartementet vil bygge et lukket helsenett i Norge for å bedre pasienters tjenestetilbud og informasjonstilgang. Allerede i år kan man få ventelisteinformasjon på Internett for operasjoner på Østlandet, og i 1999 skal det stå ferdig.

26. juni 1997 - 13:16

Helseminister og nettvandrer Gudmund Hernes har store ambisjoner for bruk av den digitale motorveien:

I departementets handlingsplan for IT i helsesektoren, "Mer helse for hver bit", går det fram at myndighetene ønsker å etablere et lukket nettverk for helse-Norge. Sykehus skal knyttes til kommunale legesentre, leger skal kunne sende reseptbestillinger til apotek, og klassifisert pasientinformasjon skal kunne utveksles elektronisk.

Ifølge rådgiver i Sosial- og Helsedepartementet, Alfred Ehrenclou, foregår det nå et utredningsarbeid som skal være ferdig ved utgangen av året.

- 13 millioner kroner er budsjettert som øremerkede midler til oppfølging av helseplanen i 1997. I tillegg finnes det midler som går til omstillingstiltak blant annet til IT-prosjekter. Disse supplerer de øremerkede midlene, sier Ehrenclou til digi.

- Dette er helt klart en ambisiøs satsing hvor finansieringen er viktig. Men det er minst like viktig å få kommunisert til aktørene i helsesektoren at et slikt opplegg er nyttig, sier Ehrenclou.

- Datasikkerheten i prosjektet er essensiell. Drift av nettverk og felles infrastrukturtiltak kan legges ut på anbud etterhvert. Og vi vil også naturligvis se på eksisterende nettverkstjenester for helsesektoren for eventuelt å dra nytte av dem som allerede er i gang. Vi har ikke noe mål om å gjøre alt selv, men det vil hele tiden være et spørsmål om å utnytte eksisterende løsninger som bidrag til det fremtidige helsenettet, sier rådgiveren.

En løsning som allerede er utviklet, er Telenor Bedrifts intranett for sosial- og helsesektoren. First Eir ble presentert for helseministeren for to ukers siden.

En viktig del av handlingsplanen dreier seg om hvordan tjenestetilbudet for brukerne av helsetjenester konkret kan forbedres. Svenskene starter i juli i år et prosjekt hvor pasientene kan se hvor lang ventetiden på en operasjon er ved ulike sykehus. Dette tilbudet har nordmenn i østlandsområdet allerede hatt tilgang til på Internett og NRK Tekst-TV siden nyttår.

I helseregion 2, som omfatter Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene, er det mulig å få innsyn i operasjonskøene ved 25 ulike sykehus, fordelt på forskjellige typer inngrep. Pasienter i regionen har kunnet velge sykehus på tvers av fylkesgrensene i hele 1997.

Oppdateringen av nett-tjenesten har imidlertid vært dårlig (1. mars var siste oppdateringsdato), men tilbudet gir en smakebit på hva departementet har som ambisjon for Internett som kommunikasjonsmiddel for å lette arbeidet både internt og eksternt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.