JUSS OG SAMFUNN

Hevder at Google har kopiert Java-kildekode

Oracle har lagt fram bevismateriale i rettighetsstriden om Android.

Oracle saksøkte i august Google for brudd på patenter og rettigheter, og krever forbud mot Dalvik VM (Virtual Machine).

Onsdag denne uken utvidet Oracle søksmålet. Det hevder nå at deler av kildekoden i Android er direkte kopiert fra Java-kildekoden.

– I minst flere tilfeller ble Android-dataprogramkoden direkte kopiert fra copyright-beskyttet Oracle America-kode, heter det nå i søksmålet.

I tillegg til påstanden, har Oracle lagt ved flere eksempler på denne kopieringen. En Java-klasse som nevnes spesielt, er «PolicyNodeImpl.java».

– Kildekode i Androids «PolicyNodeImpl.java» er nesten identisk med «PolicyNodeImpl.java» i Oracle Americas Java, ikke bare i navn, men linje for linje i kildekoden.

Eksempler på bevismaterialet som Oracle har offentliggjort, finnes i dette blogginnlegget. Der vises også en del av kildekoden til de to utgavene av «PolicyNodeImpl.java»-klassen side ved side. Det er liten tvil om at kildekode til de to klassene har svært mye felles. Men de er heller ikke identiske.

Oracle skal ikke ha villet uttale seg om utvidelsen av søksmålet, men en talsmann for Google sier til Wall Street Journal at søksmålet fortsatt er grunnløst.

– Googles filosofi er at innovasjon og konkurranse er best for forbrukerne, mens Oracle foretrekker rettstvist, legger han til.

Google nektet tidligere i oktober for at Android krenker Oracles patenter og opphavsrett. Selskapet skal dessuten ha bedt U.S. District Court for the Northern District of California om å avvise søksmålet og å underkjenne Oracles patenter.

Ikke fullt så enkelt

Oracles søksmål mot Google er spesielt interessant. Tidligere rettighetskrav knyttet til Android har blitt rettet mot mobilleverandører, noe som har ført til at blant annet HTC betaler Microsoft royalties for bruken av Android. Google har derfor sluppet unna fram til nå.

På den annen siden skriver Google i sitt svar til domstolen at det er Open Handset Alliance (OHA) som har utviklet Dalvik VM, delvis ved å ta i bruk åpen kildekode-biblioteker fra Apache Harmony. OHA har nærmere hundre medlemmer, inkludert Google og en rekke andre store IT-aktører.

Ifølge OSNews stammer kildekoden til klassene som nå er nevnt i søksmålet, fra nettopp Harmony. Det er altså ikke Google eller OHA som har utviklet dem.

I en kommentar til en interessant analyse skrevet av Carlo Daffara, antydes det at kildekoden til begge de to klassene, den i Harmony (og Dalvik) og den OpenJDK-klassen som det sammenlignes med i søksmålet, kan være skrevet av IBM, som har bidratt til begge prosjektene. I OpenJDK-utgaven av PolicyNodeImpl-klassen er dog Seth Proctor og Sean Mullan oppgitt som forfattere siden versjon 1.4, og begge er opprinnelig Sun-ansatte. Ingen forfattere er oppgitt i Harmony-utgaven.

IBM kunngjorde forøvrig nylig en Java-pakt med Oracle, samt at selskapet ikke lenger vil bidra til Harmony.

Det at den aktuelle kildekoden er skrevet under ledelse av Apache, fritar ikke Google eller OHA for eventuelle krenkelser som gjøres i Android, men betyr samtidig at Google ikke behøver å ta på seg skylden alene for den eventuelle kopieringen av koden.

Kildekoden til de ulike implementeringene av PlicyNodeImpl.java finnes her.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.