JUSS OG SAMFUNN

Hevder at VMware misbruker Linux

En kjerneutvikler i Linux mener VMware bryter vilkårene for bruk av Linux-kode.

15. aug. 2007 - 13:26

Linux-spesialist og -skribent Mike MacCana redegjør for en interessant konflikt mellom VMware og Christopher Hellwig, en av de ti kjerneutviklerne av Linux, på sin blogg VentureCake i artikkelen The VMware house of cards.

I tillegg til å være en av de ti viktigste bidragsyterne til Linux-kjernen, er Hellwig «Linux SCSI storage maintainer». Han har det siste året gjentatte ganger prøvd å få VMware til å svare på hvorfor de, etter hans mening, misbruker Linux-kode i nøkkelproduktet ESX Server.

Bakgrunnen for Hellwigs syn, slik MacCana gjør rede for det, er måten ESX Server bruker Linux-kjernen i sin oppstartsekvens. En bearbeidet utgave av Linux-kjernen fungerer som bootstrap for ESX Servers egen kjerne, VMkernel.

Ifølge Hellwig dreier det seg om en «dårlig hacket 2.4 kjerne med tilhørende stor binær blob.»

I henhold til GPL – lisensen som Linux distribueres etter – skal all programvare som bygger på et GPL-lisensiert program, selv distribueres under samme lisens.

Hellwig mener at siden VMkernel ikke kan lastes uten ved hjelp av Linux-kjernen, må hele ESX Server betraktes som et Linux-derivert produkt. ESX Server skulle følgelig vært underlagt GPL, og distribueres som åpen kildekode.

Å hemmeligholde kildekoden, og distribuere ESX Server som vanlig kommersiell programvare, strider følgelig med lover og regler for opphavsrett, ifølge dette resonnementet.

Det understrekes at anklagene gjelder bruken av Linux-kode i oppstartsekvensen. ESX Server gjør også bruk av Linux som konsoll-operativsystem for systemdrift: Dette skal ikke være i strid med GPL.

MacCana viser til flere formuleringer i VMwares egen dokumentasjon av ESX Server som bekrefter den doble bruken av Linux, det vil si både i oppstartsekvensen og som servicekonsoll.

Utspillet til MacCana har vakt oppsikt på Slashdot. Det tyder på at tiden nærmer seg da VMware er nødt til å svare på anklagen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.