ANALYSER

Hevder at Windows 7 har passert Windows XP

Men stor uenighet mellom StatCounter og Net Applications.

Utviklingen i operativsystem-andeler ifølge StatCounter. I oktober 2011 passerte Windows 7 omsider Windows XP.
Utviklingen i operativsystem-andeler ifølge StatCounter. I oktober 2011 passerte Windows 7 omsider Windows XP. Bilde: StatCounter
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. nov. 2011 - 15:59

To av de mest kjente leverandørene av globale tall for brukeravdelene til nettlesere og operativsystemer, StatCounter og Net Applications, har begge kommet med rapporter for oktober. Begge kommer med ganske oppsiktsvekkende påstander, basert på målinger de har gjort på en mengde nettsteder verden over.

StatCounter skriver i en pressemelding at tallene for oktober viser at Windows 7 har en markedsandel på 40,50 prosent og dermed for første gang har passert Windows XP, som ifølge analysen har en andel på 38,45 prosent.

At Windows 7 på et eller annet tidspunkt ville greie det Windows Vista aldri maktet, å passere Windows XP, er ikke spesielt oppsiktsvekkende. Spørsmålet om tallene stemmer.

De ferske tallene fra Net Applications, som Microsoft selv stadig henviser til, viser i alle fall at det må stilles spørsmål ved tallene fra StatCounter.

Ifølge Net Applications er det nok fortsatt en stund igjen før Windows XP ikke lenger er verdens mest brukte operativsystem. Oktobertallene viser at Windows XP nå har en andel på 48,03 prosent, mens andelen til Windows 7 er på 34,62 prosent.

Heller ikke andelen for Windows Vista, Mac og Linux er det enighet om. Mens StatCounter melder om henholdvis 11,18, 7,18 og 0,84 prosent for disse tre, er de tilsvarende tallene fra Net Applications henholdsvis 8,85, 6,94 og 1,19 prosent.

Mobilplattformer

Bedre blir det ikke når man ser på mobilplattformer. Statcounter mener at Symbian stadig er mest brukt, med en andel på 29,84 prosent, fulgt av iOS med 23,48 prosent, Android med 22,11 og BlackBerry med 9,49 prosent. Dette er ikke helt utenkelig, siden det først var i fjerde kvartal i fjor at Symbian ble vippet av tronen. Samtidig er det ikke alle som bruker mobilen til å besøke nettsteder.

Uansett er det en enorm forskjell mellom tallene til StatCounter og Net Applications på dette området. Sistnevnte gi iOS en andel på 61,64 prosent i oktober, fulgt av Android med 18,90 prosent. Deretter følger Java ME, som stort sett brukes av billigere mobiler, med 12,84 prosent, foran Symbian med 3,48 prosent. Bare 2,48 prosent av mobilene som ble registrert av Net Applications i oktober, benyttet BlackBerry.

Nettlesere

Tallene om mobilnettlesere er heller ikke særlig sammenlignbare, men vi registrere at StatCounter mener at Opera fortsatt er størst, men med svært liten margin til standardnettleseren i Android. Net Applications mener at Safari, som benyttes av iOS, ligger langt foran de øvrige, fulgt av Android-nettleseren som nå har passert Opera Mini. Det sistnevnte skyldes først og fremst at andelen til Opera Mini har sunket fra 18,92 til 13,12 fra september til oktober. Andelen til Operas nettlesere for mobiltelefoner synker også hos StatCounter i denne perioden, men ikke med mer enn et knapt prosentpoeng.

Nettleserandeler hos StatCounter fram til og med oktober 2011. <i>Bilde: StatCounter</i>
Nettleserandeler hos StatCounter fram til og med oktober 2011. Bilde: StatCounter

Når det gjelder nettlesere for pc-er, er de to analyselskapene i alle fall enige om rangeringen. Internet Explorer er fortsatt mest brukt, fulgt av Firefox, Chrome, Safari og Opera. Begge er også enige om at særlig bruken av IE er fallende, men mens Net Applications mener at IE har en markedsandel på 52,63 prosent, mener StatCounter at andelen ramlet under 50 prosent for mer enn et år siden, og at den nå er 40,18 prosent.

Nettleserandeler hos Net Applications fram til og med oktober 2011. <i>Bilde: Net Applications</i>
Nettleserandeler hos Net Applications fram til og med oktober 2011. Bilde: Net Applications

StatCounter mener at Firefox og Chrome snart vil møtes på omtrent 26 prosent. Firefox har i dag 26,39 prosent, mens Chrome har 25,00 prosent, ifølge analyseselskapet. Men hos konkurrenten Net Applications holder Firefox fortsatt ganske stor avstand til Chrome, med henholdsvis 22,51 og 17,62 prosent.

Hos StatCounter fortsetter Safari en svak, men jevn oppgang med 5,93 prosent i oktober, mens Opera er på vei opp fra noen måneders bølgedal og oppnår 1,81 prosent. Tilsvarende tall hos Net Applications er 5,43 prosent for Safari og 1,56 prosent for Opera. Tallene viser en vekst for Safari, mens Operas andel har sunket betraktelig det siste året.

Nettleserandeler på digi.no i oktober 2011.
Nettleserandeler på digi.no i oktober 2011.

Våre egne tall for besøk på digi.no er ikke helt komplette for tiden, så det vi gjengir dem derfor bare delvis, og de må tas med minst en klype salt. Det vi likevel ser at Safari vokster kraftig på grunn av at mange tar i bruk både iOS og Mac. Over 26 prosent av besøkene på digi.no (vanlige sider og tablet-utgaven) i oktober ble gjort med gjort med en maskin fra Apple. Ikke alle bruker Safari på Mac, så Safari-andelen totalt er 21,84 prosent. Bare én prosent av leserne bruker Safari for Windows.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

I underkant av 30 prosent av digi.no-leserne benyttet IE. Firefox er noe større enn Safari, mens Chrome nærmer seg 20 prosent. Andelen til Opera var på drøy 7 prosent i oktober.

Når det gjelder fordeling mellom Windows XP og Windows 7, er det nå mer tre ganger så mange digi.no-leserne som benytter Windows 7 enn som benytter Windows XP. Men andelen som benytter Windows XP er dobbelt så stor som andelen som benytter Windows Vista.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.