Hevder de beste får stor gevinst ved å velge skytjenester framfor eget datarom

Hver tredje krone til IT-drift kan bli spart, hvis vi skal tro Tietos norgessjef.

Det ligger an til betydelige innsparinger ved bruk av nettskyen fremfor å drifte IT-systemene selv, mener Tietos norgessjef Christian Schøyen. (Arkivbilde).
Det ligger an til betydelige innsparinger ved bruk av nettskyen fremfor å drifte IT-systemene selv, mener Tietos norgessjef Christian Schøyen. (Arkivbilde). Bilde: Marius Jørgenrud
5. sep. 2016 - 08:06

Bruk av skytjenester øker i Norge. Det kommer fram i en fersk rapport, Cloud Maturity Index 2016, laget av analysebyrået Radar på oppdrag fra Tieto.

Veksten gjelder både i offentlig sektor og privat næringsliv.

Årets funn indikerer en kraftig økning i utbredelsen. Mens samme undersøkelse i fjor viste at 46 prosent av norske virksomheter benyttet seg av skytjenester, har dette nå økt til 65 prosent.

Altså en ganske markant endring. Skytjenester står likevel bare for en brøkdel av IT-budsjettene i dag.

En større andel av IT-investeringer og driftsmidler enn tidligere (nå 4,2 prosent, ifølge undersøkelsen) går med til skyen. Skytjenester blir etter hvert brukt til flere applikasjoner; og generelt preger denne modellen mer av forretningen enn før.

Bedrifters investeringer på området forventes å vokse med 24 prosent inneværende år, blir det anslått. Noe av veksten må tilskrives at leverandørbransjen har endret sine tilbud i samme retning.

IT-tilbydere med aktører som blant annet Amazon, Microsoft, Google, IBM og Oracle, egentlig hele røkla, har i en årrekke satset enorme summer på å bygge ut nettskyplattformer og tilhørende tjenester, så dette bør ikke komme som noen overraskelse.

Hevder lavere kostnad til IT-drift

Cloud computing har for lengst etablert seg som en såkalt "moden" leveransemodell, med tilhørende innvirkning på nær sagt alle forretningsområder, noe Gartner nylig gjentok i en fersk analyse («hype cycle»).

Radar hevder i sin rapport at såkalt nettsky-modne organisasjoner i snitt oppnår en 34 prosent reduksjon på sine IT-kostnader. Samt at disse også har minst dobbelt så høye poster satt av til innovasjon i sine budsjetter.

– Selskaper som er gode på å bruke skytjenester har 34 prosent lavere IT-driftskostnader. Her bør norske bedrifter følge med i timen hvis de ikke skal havne bakpå, sier Tietos norgessjef Christian Schøyen i en uttalelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.