JUSS OG SAMFUNN

Hevder de har patent på PC-batterier

I jakten på store penger, hevder nå 3M at de har patent på batteriene i de fleste bærbare PCer.

8. mars 2007 - 09:12

Å saksøke hverandre, men først etter å ha ventet til teknikker er blitt tatt i bred bruk, ser ut til å ha blitt en stadig vanlige strategi for å tjene penger.

Mange taper sine søksmål, men gamle, vage patenter kan være ekstremt verdifulle, for du har ikke noen plikt til å si fra tidlig. Det er fullt mulig - og trolig lønnsomt - å lokke bransjen i en felle ved å sitte stille til teknikken du har patent på er i bredest mulig bruk.

Søksmålene blir dermed ikke forhandlinger, men får tilsnitt av utpressing. For eksempel ble kanadiske Rim som lager Blackberry-mobilene presset til å betale 612 millioner dollar til helt ukjent NPT.

Og sist uke vant Alcatel-Lucent første runde i et søksmål mot Microsoft om bruk av MP3-formatet - med en premie på hele 1,5 milliarder dollar

Nå dukker det opp en ny sak. Kjemigiganten 3M, blant annet kjent for de gule Post-it-lappene, har plutselig funnet ut at de har patent på teknikker for å lage litium-ion-batterier, batteri-typen som brukes i de aller fleste bærebare PCer.

Det var denne typen batterier fra Sony som begynte å brenne i fjor. Sony er derfor den som har mest å tape på søksmålet, men også Lenovo, Hitachi, CDW, og Panasonic/Matsushita vil få brev fra 3M, varsler selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.