Hevder de har satt verdensrekord på 4G-hastighet

Mange ganger raskere enn det Telenor oppgir som teoretisk ytelse. Ekspertene er likevel skeptiske.

Du kan forvente høyere hastigheter på 4G-mobilnett i årene som kommer. Hvorvidt farten vil matche resultatene i testlab under optimale forhold er mer tvilsomt.
Du kan forvente høyere hastigheter på 4G-mobilnett i årene som kommer. Hvorvidt farten vil matche resultatene i testlab under optimale forhold er mer tvilsomt. (Bilde: Colourbox)

Mange ganger raskere enn det Telenor oppgir som teoretisk ytelse. Ekspertene er likevel skeptiske.

Det finske mobilselskapet Elisa oppgir å ha satt rekord med en overføringshastighet på 1,9 Gbit/s i sitt 4G-testnettverk i Helsinki.

Operatøren hevder de er først i verden med å oppnå en slik ytelse. Rekorden ble satt ved hjelp av det siste innen LTE-basert telekomutstyr fra kinesiske Huawei.

Lokker med gigabit-fart i 4G-nettet

– Dette er et skritt på veien mot 5G, men samtidig en utmerket indikasjon på alle mulighetene som 4G fortsatt har å by på. Der vil hastighetene fortsette å øke i tiden som kommer. Muligens vil vi kunne tilby dataforbindelser til kundene våre på flere gigabit/s i løpet av de neste par årene, sier Elisas direktør for mobile tjenester, Sami Komulainen i en uttalelse.

Detaljer om teknologien er utelatt i kunngjøringen, men blir nærmere belyst i bransjepublikasjonen IEEE Spectrum:

Testen ble utført med antenneteknologien 4*4 MIMO (multiple input-multiple output), samt en modulasjon på 256 QAM.

Det ble også anvendt fem ulike frekvensbånd: 800, 900, 1800, 2100 og 2600 megahertz.

Forsøket inkluderte altså et par frekvensbånd som i dag er forbeholdt GSM og 3G. Testresultatene vil følgelig ikke komme vanlige mobilkunder til glede i form av noe kommersielt tilbud, i hvert fall ikke på en god stund.

Skepsis

Elisa antyder derimot at 4G-mobilnett vil kunne yte opp mot 2 gigabit/s om noen år, men teleanalytikere BBC siterer er langt mer avmålte eller skeptiske.

– Det å rulle ut et mobilnett som støtter 1,9 gigabit/s betyr ikke at kundene vil få slike hastigheter. Det er fordi kapasiteten er en delt ressurs. I praksis vil kundene trolig oppleve beskjedne forbedringer i gjennomsnittlig hastighet og ytelse, noe som er flott, men som ikke er egnet til like spennende overskrifter slik som 1,9 Gbit/s innbyr til, sier assisterende redaktør Nick Wood i Total Telecom til BBC.

digi.no tok kontakt med Telenor for å høre hvilke hastigheter de har oppnådd på 4G i sine testmiljøer. De er et stykke unna de 1,9 gigabit/s som den finske operatøren oppgir.

– Vi er ikke der. Den teoretiske ytelsen er på cirka 375 - 450, opplyser Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen i en tekstmelding. Han sikter nok da til megabit/s.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen