Hevder fildeling ikke reduserer CD-salget

En ny undersøkelse hevder at salget av musikk-CD-er ikke påvirkes nevneverdig av selv utbredt fildeling.

Nylig har det komme flere signaler om at fildeling av musikk ikke påvirker salget av CD-plater i negativ retning.

To amerikanske forskere, Felix Oberholzer-Gee ved Harvard Business School og Koleman Strumpf ved University of North Carolina har undersøkt forholdene og skriver i en rapport at nedlasting av musikk ikke påvirker platesalget i annet enn begrenset omfang.

Undersøkelsen er basert på logger fra to OpenNap-servere i slutten av 2002. De omfatter 1,75 millioner nedlastinger over en periode på 17 uker.

    Les også:

Forskerne har ifølge News.com sammenlignet dataene for filnedlastingen med det faktiske salget av låtene og albumene som ble lastet ned. Ifølge forskerne var det ikke mulig, selv for de mest populære sporene, å se noen effekt på albumsalget som "statistisk var mulig å skjelne fra null".

- Vi mener at fildeling kun har en begrenset effekt på platesalget. Selv om nedlastingen foregår i stor skala, er de fleste brukerne trolig individer som uansett ikke ville ha kjøpt albumet hvis fildelingstilbudet ikke hadde eksistert.

Salgstall fra den australske platebransjen, representert ved ARIA (Australian Record Industry Association), viser at salget av CD-er i Australia har økt med mer enn 7 prosent fra 2002 til 2003. Reporteren Peter Martin i tv-kanalen SBS television hevder å ha et regneark fra ARIA med salgstall for blant annet CD-plater som går helt tilbake til 1982 (se i Martins bloginnlegg den 18. mars). Basert på tallene i regnearket, mener han at det aldri er blitt solgt så mange CD-album i Australia som i 2003.

Riktignok er det en betydelig nedgang i salget av CD-singler fra 2002 til 2003, men salget av CD-singler utgjør bare 5 prosent av omsetningen til CD-album, og omsetningsøkningen for CD-album er større enn nedgangen i omsetningen for CD-singler.

Les mer om:
;