JUSS OG SAMFUNN

Hevder globalt finansnettverk åpnet for millionranet

Men Swift fraskriver seg alt ansvar for sikkerheten til Bangladesh Bank.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. mai 2016 - 10:33

Det globale finansverket Swift avviste i går påstander fra Bangladesh Bank og politiet i Bangladesh om at Swift-teknikere har gjort den nasjonale sentralbankens systemer mer sårbare for hacking. Det er Reuters som skriver dette.

Ifølge etterforskerne i politiet i Bangladesh, skal sårbarhetene ha oppstått da Swift-nettverket ble knyttet til bankens (og landets) første RTGS-system (Real-Time Gross Settlement). Dette skal ha blitt gjort i månedene før banken i februar ble utsatt for et av historiens største, digitale bankran, hvor 81 millioner dollar ble overført til kontoer kontrollert av angriperne. Betydelige deler av beløpet skal fortsatt være savnet.

– Grunnløse påstander

Swift avviser fullstendig at institusjonen har noe som helst ansvar for det inntrufne.

– I likhet med andre Swift-brukere er Bangladesh Bank ansvarlig for sikkerheten til egne systemer som grenser til Swift-nettverket og deres relaterte omgivelser – inkludert grunnleggende praksis for passordbeskyttelse – på mye av den samme måten som de er ansvarlige for deres andre, interne sikkerhetsvurderinger, heter det i en pressemelding.

I pressemeldingen skriver Swift at det i dag skal møte representanter for både Bangladesh Bank og New York Federal Reserve Bank – hvor Bangladesh Bank har kontoen som pengene ble overført fra – for å diskutere bankens sikkerhetsproblemer og påstandene som Swift kaller for grunnløse.

I etterkant av det digitale bankranet har det blitt avdekket store svakheter i sikkerheten Bangladesh Bank. Mye tyder dog på at banken langt fra er den eneste som har blitt utsatt for angrep fra den samme banden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.