JUSS OG SAMFUNN

Hevder Google samler data fra barn

Til tross for at de har lovet å ikke gjøre det.

EFF hevder at Google samler inn data fra skolelever.
EFF hevder at Google samler inn data fra skolelever. Bilde: Marcin Wicharyvia Flickr (CC BY 2.0)
3. des. 2015 - 07:12

Electronic Frontier Foundation (EFF) hevder i en klage til USAs konkurransetilsyn Federal Trade Commission (FTC) at Google sender data fra skoleutstyr uten å avklare det med foreldrene, skriver BBC.

Flere amerikanske skoler har tatt i bruk Googles Chromebook-datamaskiner og Google Apps i undervisningen. Dette utstyret har Google selv stilt til disposisjon.

I forbindelse med dette lovet Google at de ikke ville vise reklame i Googles produktivitetsapper, som Gmail, og Drive, ved å signere en avtale kalt the Student Privacy Pledge.

Den har de ikke holdt, mener EFF.

Elevenes historikk samles inn

De hevder at nettleseren Chrome som standard er satt til å synkronisere mot Googles tjenere via Chrome Sync.

Det vil si at Google kan samle bruksdata for skolebarna, og ifølge EFF har Google brukt disse dataene til å rette reklamer mot barna via Google Ads på andre nettsteder.

Videre heter det i klagen at Google har gjort det mulig for systemadministratoren på skolene å endre på personverninnstillingene på elevenes datamaskiner, slik at det er mulig for administratoren å dele personlig informasjon med Google, uten foreldrenes samtykke.

Dermed mener EFF at FTC må sette i gang en undersøkelse av Googles praksis, som beskrives som urettferdig og villedende.

Må ha foreldrenes tillatelse

I en uttalelse på nettsidene til EFF, sier gruppens advokat, Nate Cardozo, at «mindreårige ikke skal spores eller brukes som forsøkskaniner, med deres data behandlet som et profittsenter».

– Om Google ønsker å bruke elevens data for å «forbedre Google-produkter», må de innhente tillatelse fra foreldrene, sier Cardozo.

Ifølge EFFs nettsider har Google sagt til dem at de snart skal fjerne muligheten til å synkronisere data som for eksempel nettleserhistorikk fra Chrome. Det er ikke nok, mener EFF, som mener at det er viktig å beskytte personvernet til elevene.

En talsperson for Google sier til The Verge at selv om de setter pris på EFFs fokus på elevenes personvern, er de sikre på at de holder seg innenfor både loven og løftene i avtalen.

EFFs klage til FTC ber om at handelskommisjonen setter i gang en etterforskning for å avdekke om Google har gjort noe ulovlig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.