Hevder IE8 er sikrest

Chrome, Opera og Safari får gjennomgå i to rapporter som Microsoft betaler for.

14. aug. 2009 - 14:44

Ingen skal være i tvil om at nettleserkrigen igjen raser, og denne gangen med flere aktører enn noensinne.

Microsoft, Mozilla, Apple, Google, norske Opera Software og selv den gode gamle Netscape-gründeren Marc Andreessen ser ut til å ville ha en bit av kaken.

Ytelse og stabilitet er kjente parametre brukt i mange tester for å måle hvem som objektivt sett er best.

En annen er sikkerhet. Hvem ønsker vel å bruke en sveitserost av en nettleser?

Sikkerhetsselskapet NSS Labs kommer nå med to ulike rapporter som måler det selskapet omtaler som de to største truslene mot brukere i dag: nemlig såkalt sosialt utformet ondsinnet kode og ID-fisking.

Nettleserne som har blitt kjørt på testbenken er Apple Safari 4, Google Chrome 2, Microsoft Internet Explorer 8, Firefox 3 og Opera 10 beta.

Begge rapportene konkluderer med at IE8 er sikrest av disse, og det med klar margin.

Vi skylder å opplyse om at Microsoft selv har betalt for rapportene.

Etter å ha testet de ulike nettleserne døgnet rundt gjennom 12 dager kom forskerne frem til at IE8 stoppet 81 prosent av sosialt utformet malware. Forskerne definerte denne kategorien som nettsider med pekere som fører direkte til nedlasting av kjørbar ondsinnet kode.

Firefox 3 kom nest best ut i denne testen, men stoppet bare 27 prosent av truslene den ble servert. Opera 10 i betautgaven blokkerte fattige 1 prosent av de farlige URL-ene.

(Kilde: NSS Labs, Socially Engineered Malware Protection Comparative Test Results 2nd edition, july 20, 2009)
(Kilde: NSS Labs, Socially Engineered Malware Protection Comparative Test Results 2nd edition, july 20, 2009)

IE8 kommer også best ut i undersøkelsen om forsøk på ID-fisking. Her er imidlertid Firefox hakk i hæl. De to rivalene klarer å stoppe henholdvis 83 og 80 prosent av truslene.

Opera klarte å stoppe drøyt halvparten av forsøkene, mens Chrome bare stoppet 26 prosent. Safari gjorde det aller dårligt i denne testen med bare 2 prosent.

Phishing er i denne undersøkelsen definert slik: nettadresser som både utgir seg for å være noe annet enn det de er, og samtidig forsøker å lure brukeren til å legge igjen personlig informasjon gjennom et webskjema.

(Kilde: NSS Labs, Phishing Protection Comparative Test Results, july 20, 2009)
(Kilde: NSS Labs, Phishing Protection Comparative Test Results, july 20, 2009)

De ferske rapportene er tilgjengelig for nedlasting her:

«Socially engineered malware report»

«Phishing test report»

Stopper millioner nettsider

Microsoft opplyser til digi.no at en av nøkkelkomponentene som gjør IE8 sikrere enn tidligere versjoner av selskapets nettleser er det såkalte SmartScreen-filteret.

Ifølge selskapet skal dette filteret skal ha levert over 70 millioner nettsideblokkeringer i de første 4 månedene etter det ble lansert.

Konklusjonen i undersøkelsene står i skarpt kontrast til det den anerkjente sikkerhetseksperten Mikko Hyppönen i F-Secure fortalte til digi.no i fjor.

Han mener Internet Explorer er et offer for sin egen popularitet, og skyr derfor markedslederen fra Microsoft som pesten.

- Det er de mest brukte nettleserne som angripes oftest. Derfor bruker jeg for det meste nettlesere som ikke er så vanlige.

Hyppönen sa den gangen at han derfor foretrekker Chrome eller Opera.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.