Hevder Microsoft jukser med nettlesertall

Det er ikke ofte noen anklages for å oppgi for lav markedsandel.

Hevder Microsoft jukser med nettlesertall

Det er ikke ofte noen anklages for å oppgi for lav markedsandel.

Normalt er det ønskelig for selskaper å kunne vise til så stor markedsandel som mulig, men nå anklages Microsoft for å oppgi for lave tall.

Det dreier seg selvfølgelig om EU-kommisjonens sak mot Microsofts potensielt ulovlige bunting av Internet Explorer i Windows.

European Committee for Interoperable Systems (ECIS) meldte seg tidligere i år på i debatten om hvorvidt Microsofts distribusjon av Internet Explorer er konkurransefiendtlig, noe Opera Software har klaget over til EU-kommisjonen. Det norske selskapet har fått støtte fra flere aktører. ECIS har på sin side medlemmer som Adobe, Corel, IBM, Nokia, Opera, Oracle, RealNetworks, Red Hat, og Sun Microsystems.

EU-kommisjonen har ECIS som en tredjeparts interessent i saken, og gruppen leverte fredag i forrige uke inn et notat som respons på Microsofts forsvarsargumenter. Det skriver Financial Times.

I notatet skriver ECIS at Microsoft påstand om at andelen til Internet Explorer har sunket kraftig de siste årene, fra 85 prosent for fire år siden til under 55 prosent nå, er totalt feilaktig.

Microsoft hevder at konkurrerende nettlesere, spesielt Mozillla Firefox, har vunnet betydelige andeler, spesielt i markeder som Tyskland og Polen. Selskapet mener dette betyr at konkurransen er levende.

ECIS mener på sin side at disse tallene er beregnet på en måte som vrir resultatene mot mer aktive og sofistikerte brukere, noe som øker sannsynligheten for at de har lastet ned alternative nettlesere.

- Selv om man aksepterer Microsoft foretrukne brukerandeler, er stadig den største andelen av markedet lukket for konkurrentene, samt at en majoritet av konsumentene stadig nektes et genuint valg av nettleser, sier Thomas Vinje, talsperson for ECIS og partner i advokatfirmaet Clifford Chance, i til Financial Times.

Det er ifølge avisen ventet at EU-kommisjonen vil komme med en endelig avgjøres i saken i løpet av høsten.

Blant nettstedene som digi.no-redaksjonen har oppdatert nettleserstatistikk fra, varierer andelen til Internet Explorer fra 80,2 prosent (MinRadio) til 35,2 prosent (digi.no).

    Les også:

Til toppen