Hevder norsk patent «kan stoppe Google og Apple»

IT-gründer håper å gjøre store penger på gammel oppfinnelse.

Hevder norsk patent «kan stoppe Google og Apple»
Google Wallet og Apple Pay er begge løsninger som kan tenkes å være dekket av nordmannens patent fra årstusenskiftet. Bilde: Google

Det er Finansavisen som bringer historien om Jens Petter Høili (54), en dataingeniør og IT-gründer som tror han sitter på en gullgruve.

På slutten av 1990-tallet var han med å starte teknologiselskapet Easy Park, og tok patent på et system hvor man bruker mobilen for å betale parkeringsavgift.

Det er rundt fem år igjen av vernetiden. Et patent kan opprettholdes i 20 år fra søknaden ble levert, såfremt årsavgiftene er betalt, noe som er tilfelle her.

Nå tenker oppfinneren at tiden er inne for å selge rettighetene.

Les også: Telenor fryder seg over Apple Pay

– Mobil betaling er kommet veldig i vinden, og det var Apples lansering av Apple Pay som medførte at jeg hentet frem patentet for å selge det, sier Høili til Finansavisen.

Avisen skriver mandag at "patentet kan stoppe Apple og Google" med henvisning til IT-gigantenes respektive satsing på mobile betalingsløsninger.

digi.no har vært i kontakt med Høili, som ikke er tilgjengelig for kommentar før senere i dag.

Les også: Nå er Valyou lansert

Ifølge Finansavisen håper han å få solgt patentet til interessenter i USA allerede neste måned. Ingeniøren tenker seg store penger.

– Salgssummen kan bli fra noen millioner til veldig mange millioner. Det er alltid vanskelig å vite hva som er verdien av patenter, sier Høili til næringslivsavisen.

Fra registeret til Patentstyret fremgår det at Høilis patent ble søkt i 1999 og innvilget to år senere. Det beskrives som en «fremgangsmåte og system for betalingstransaksjon». Se også publikasjonen av patentet her (pdf).

Mobilens innebygde kommunikasjonsport, for eksempel med optisk (infrarød) kommunikasjon med en terminal blir nevnt i patentbeskrivelsen, men det gjør også andre mobile eller trådløse kommunikasjonssystemer, deriblant radiobasert kommunikasjon.

Mange om beinet

Apple og Google har som kjent satset stort på sine respektive mobile betalingsløsninger, men det er det også ganske mange andre som gjør. Deriblant Telenor og DNB med sin felleseide Valyou-løsning.

Les også: Fyll opp mobil-lommeboka

Saken blir utvidet.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.