Hevder NSA avlytter all telefontrafikk i Afghanistan

Norsk etterretning bistår NSAs virksomhet i landet.

Hevder NSA avlytter all telefontrafikk i Afghanistan
DETTE ER «X»: USA kan overvåke nærmest enhver telefonsamtale i Afghanistan, hevder Wikileaks. Varslernettstedet navngir landet som to amerikanske aviser valgte å sensurere. Bilde: Augusto Cabral/Alamy/All over press

London/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Amerikansk etterretning avlytter og lagrer nesten all telefontrafikk i Afghanistan, hevder WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Norsk etterretning bidrar til NSAs virksomhet i landet.

    Les også:

Dokumenter den amerikanske avhopperen Edward Snowden har skaffet til veie, viser at National Security Agency (NSA) gjennom det topphemmelige systemet SOMALGET avlytter, gjør opptak av og lagrer så å si alle telefonsamtaler i to land.

Nettstedet The Intercept, som Snowdens samarbeidspartner Glenn Greenwald har vært med på å starte opp, avslørte tidligere i måneden at Bahamas er ett av landene.

Det andre landet har The Intercept og The Washington Post på oppfordring fra amerikanske myndigheter besluttet å ikke navngi, men omtalt som «X».

Kan verifiseres

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange mener at anonymiseringen er kritikkverdig og navngir nå landet som Afghanistan.

– Vi kan av hensyn til kildebeskyttelse ikke avsløre hvordan WikiLeaks har fått bekreftet at det er Afghanistan som er offer, men dette kan også verifiseres uavhengig gjennom nøye gransking av dårlig sensurerte dokumenter som er offentliggjort tidligere, og sammenholde dem med det man vet om NSAs programmer, skriver Assange på sin nettside.

Norsk overvåking

Avsløringen er interessant sett med norske øyne, ettersom sjefen for E-tjenesten i Norge, generalløytnant Kjell Grandhagen tidligere har bekreftet hvordan norsk etterretning har drevet omfattende innhenting av data- og telefontrafikk i Afghanistan og delt materialet med NSA.

Bare i løpet av én måned samlet norsk etterretning 33 millioner trafikkdata i Afghanistan, medga Grandhagen i november i fjor.

Fra E-tjenestens side understrekes det imidlertid sterkt at det er forskjell på å registrere samtaledata og avlytte selve samtalen. Noen innrømmelse om at norsk etterretning driver avlytting i Afghanistan, har ikke kommet.

Kritiserer sensurering

Julian Assange er sterkt kritisk til NSAs massive telefonavlytting, og han er også kritisk til mediene som har valgt å sensurere hvilket land det er snakk om.

– Slik sensur fratar et land retten til selvstyre i spørsmål som berører hele befolkningen, mener han.

Assange viser også til at NSAs omfattende overvåkingsprogrammer er en viktig brikke i USAs dronekrig mot militante islamister, som også har kostet et stort antall sivile livet.

– USAs droneprogram har drept tusenvis av mennesker og hundrevis av kvinner og barn i Afghanistan, Pakistan, Jemen og Somalia, klart i strid med folkeretten. Å sensurere hvilket land det er snakk om, er et direkte bidrag til drap på sivile, mener Assange.

Liv i fare

The Washington Post begrunnet sin beslutning om å sensurere navnet på det aktuelle landet med at identifisering ifølge amerikanske myndigheter ville kunne sette liv i fare.

– Dette ble også brukt som argument da Barack Obamas administrasjon nektet å frigi bildene av amerikansk fangetortur i Abu Ghraib-fengselet i Irak, konstaterer Assange.

Han minner også om at USA i sin tid anklaget WikiLeaks for å sette mange liv i fare, da de offentliggjorde store mengder hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

– Til denne dag kjenner vi ikke til at det foreligger beviser for at noen har kommet til skade som følge av de 8 millioner dokumentene vi har publisert, hevder Assange. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: